0

Тарик Паня
New York Times

Опъва ли УЕФА чадър над Пари Сен Жермен и ползва ли се президентът на френския шампион Насер Ал-Хелайфи с привилегии? Очевидно да, но влиянието му върху централата е толкова голямо, че тя изглежда безпомощна. През март ПСЖ и Реал Мадрид се срещнаха в Шампионската лига, а мнозина определиха това като сблъсък между новите богаташи и старата футболна аристокрация. Триумфът бе за „лос бланкос“, а това разгневи боса на французите. Заедно със тогавашния спортен директор Леонардо, Ал-Хелайфи нахлу в съдийската стая, за да търси обяснение от рефера Дани Макели. Подобни инциденти са се случвали и преди. Нидерландският арбитър обаче твърди, че Ал-Хелайфи е счупил флага на неговия помощник и се държал нагло и заплашително. УЕФА веднага обяви, че започва разследване на инцидента, но оттогава минаха месеци, а единственото, което последва е пълно мълчание. Защо ли?
Насер Ал-Хелайфи съвсем не е поредният богат футболен дилетант, който УЕФА ухажва заради парите. 48-годишният катарец разполага с огромна власт в спортните среди и сред най-приближените на президента на централата Александър Чеферин. Той е част от борда на директорите на УЕФА, а освен това оглавява медийната компания „BeIN Sports“, която ежегодно налива милиони в европейски футбол чрез сделки за телевизионни права. Ал-Хелайфи е и една от най-важните фигури в борбата срещу Европейската Суперлига. Той предвидливо застана на страната на УЕФА си спечели допълнително влияния. Ако това не е достатъчно, бизнесменът е председател и на Асоциацията на европейските клубове. Връзките му с централата са по-силни от всякога в навечерието на световното първенство, което ще се проведе в неговата родина – Катар. Налице е явен пример за конфликт на интереси, но истината е, че УЕФА не може да си позволи да загуби толкова влиятелен партньор в лицето на Ал-Хелайфи. 
Още през 2018 година ПСЖ погази  финансовия феърплей, заедно с Манчестър Сити, но и тогава не последваха санкции. Изглежда правилата услужливо важат за едни, но не и за някои привилегировани.

Още разработки четете на страниците на "Мач Телеграф"