0

П лановете на Санкт Паули, култовия клуб от квартала с червените фенери на Хамбург, да се превърне в кооперация се придвижиха с крачка напред с точна програма как ще работи неоичайният бизнес модел в Първа Бундеслига.

Новакът в елита е известен с левичарските убеждения на публиката си. Феновете му са на нож с навлизането във футбола на корпорации като „Ред Бул“ в РБ Лайпциг.

"За нас най-важното нещо е, че почти напълно можем да редуцираме дълговете на клуба", заяви търговският директор Вилкен Енгелбрахт пред вестник Hamburger Abendblatt, добавяйки, че взетите по време на пандемията от коронавирус заеми също ще бъдат изплатени.


Привържениците на клуба могат да закупят акции, които са на стойност 850 евро. 

Всички участващи членове на кооперацията имат право на един глас при събранията, независимо от броя на закупените акции. 

Ще има и специална схема за купуване на дялове за хора с ниски доходи.

Първоначалното намерение е кооперацията да придобие дял от стадиона, като всеки плащащ фен ще стане съсобственик. Очаква се в началото стадионът да събере от 25 до 35 милиона евро.

"Навлизаме в нови територии, защото не винаги искаме просто да се оплакваме от формите на футболно финансиране, движени от традиционните инвеститори, но искаме да покажем алтернатива", коментира Енгелбрахт.

Акционерите ще участват и в разпределението на бъдещите печалби.

Източник: БТА