0

Б ългарският вратар Велизар-Илия Илиев бе включен в групата на Каляри за домакинството на Рома от първия кръг на сезон 2024/25 в италианската Серия "А". Илиев, който преди месец навърши 19 години, не се появи в игра, а срещата завърши 0:0. Роденият в София Велизар-Илия тръгва във футбола от школата на Левски. Макар и в младежкия тим на Каляри - т. нар. "примавера", той бе предпочетен за резервен вратар на титуляра в този мач Симоне Скуфет при големите срещу Рома. Иначе №1 на вратата на сардинците е Джузепе Чочи, но той има контузия в гърба.

Двубоят на о-в Сардиния бе дебют и за новия наставник на домакините Давиде Никола, който не се поколеба да включи Илиев за пръв път в групата при мъжете за мач от първенството на Серия А.

Най-много вълнения за публиката имаше  между 79-ата и 82-рата. Първо Артьом Довбик уцели гредата за Рома с удар с глава от близка дистанция.

В ответната атака домакините от Каляри също намериха напречния стълб чрез Разван Марин, а почти веднага след това гол за римските „вълци“ бе отменен заради засада на Лоренцо Пелегрини.

В другия мач, игран по същото време, Лацио спечели с 3:1 при домакинството си на новака Венеция.

Магнус Кофод Андерсен даде мечтан старт на гостите след само три минути игра на "Олимпико", но още до почивката Лацио сътвори обрат с голове на Тати Кастеянос в 11-ата минута и Матиа Дзакани в 44-тата от дузпа.

„Орлите“ ликуваха и трети път, когато в 81-ата мин. Автогол на Джорджо Алтаре им донесе спокойствие и крайното 3:1.
 
Италия, Серия А, първи кръг, неделя:

Болоня - Удинезе        1:1

Верона - Наполи         3:0  

Каляри - Рома           0:0

Лацио - Венеция         3:1

от събота:
Дженоа - Интер          2:2
Парма – Фиорентина      1:1
Емполи - Монца          0:0
Милан - Торино          2:2

днес: от 19:30 ч. Лече – Аталанта; от 21:45 ч. Ювентус - Комо