0

И спанската кралска футболна федерация (RFER) уволни селекционера на националния отбор за жени Хорхе Вилда, който преди по-малко от месец изведе състава до първа в историята на испанския футбол световна титла при жените в Австралия и Нова Зеландия, съобщава агенция Ройтерс.

На мястото му за пръв път начело на Испания при жените ще бъде дама - бившата националка Монтсе Томе, досегашната дясна ръка на Вилда. Тя ще трябва да влезе бързо в час - на 15 септември да обяви състава за важния мач от Лигата на нациите за жените срещу Швеция на 22 септември, валиден за класиране на олимпиадата в Париж. На 26 септември пък е срещата с Швейцария.

Преди десетина дни Международната футболна асоциация (ФИФА) отстрани от длъжност президента на RFER Луис Рубиалес заради  целувката с футболистка по време на награждаването на световните финали. 

Впоследствие бе сформиран нов борд на директорите, който прекрати договора на Вилда.

Селекционерът на испанките е считан за близък приятел на Рубиалес. 

Срещу него обаче имаше протести още през миналата година от страна на някои от най-големите звезди в националния, които го обвиняваха в неадекватна треньорска методика. Може би именно "неадекватната" методика на Вилда изстреля Испания на световния връх, макар и без 12 от най-големите й звезди.

В годината преди мондиала се състояха и протестите за равни права и възнаграждения с националите в мъжкия национален тим.
Повечето от националките, които стояха зад протеста, бяха извадени от състава, но някои искания бяха приети. 

Вилда и селекционерът на мъжкия отбор Луис де Ла Фуенте подкрепиха Рубиалес, когато президентът на федерацията отказа да подаде оставка на заседание на футболната централа. По-късно обаче и двамата промениха рязко мненията си. Но и това не спаси кожата на Вилда, останал и с петното от навеждането под натиска спрямо човека (Рубиалес), на чието доверие разчиташе по пътя към световния връх.