0

Б изнесменът сър Джим Ратклиф ще придобие миноритарен дял от Манчестър Юнайтед през следващата седмица, съобщи ББС.

71-годишният Ратклиф, който е химически инженер по образование и в момента е най-богатият британец, ще заплати 1,25 милиарда лири, за да придобие 25 процента от акциите на "червените дяволи".

Той ще вложи и допълнителни 245 милиона лири за подобряване на клубната инфраструктура, най-вече по реновиране на стадион "Олд Трафорд". 

Ратклиф има желание да придобие мажоритарен дял от 20-кратните шампиони на Англия и ще продължи разговорите с банковата група Рейн, която представлява настоящите собственици семейство Глейзър. 

Американската фамилия вече отхвърли предложение на катарския шейх Джасим за закупуването на целия клуб, тъй като иска да запази част от акциите.

Според ББС сделката няма да бъде завършена в понеделник, тъй като за тогава е предвидено погребението на клубната легенда сър Боби Чарлтън.

След финализиране на сделката се очаква в управлението на клуба да влезе сър Дейв Брайлсфорд. Той е бивш шеф на Британското колоездене и настоящ спортен директор на „Инеос“ - химическият гигант, собственост на Ратклиф, който има свой отбор в професионалното колоездене и е собственик на френския футболен клуб Ница.

Под ръководството на Брайлсфорд британски колоездачи спечелиха шест пъти най-престижната голяма обиколка в света – Тур дьо Франс, в периода от 2012 до 2018 година.

Източник: БТА