0

С победата на Борусия Дортмунд над ПСЖ снощи, Бундеслигата печели пет отбора, които ще участват в новата Шампионска лига от сезон 2024/25.

Германците вече са на второ място в класацията по коефициенти на УЕФА, който определи двете страни с по 5 отбора, а не с 4 както досега, за реформираната Шампионска лига. 

Другата държава, която вече си осигури петте места, беше Италия. 

Вероятно самата Борусия, ако не спечели Шампионската лига този сезон, ще се възползва от допълнителното пето място, тъй като е вероятно да завърши пета в Бундеслигата. Към момента петте германски тима в новата ШЛ се очертават Байер Леверкузен (шампион), Байерн, Щутгарт, РБ Лайпциг и Борусия Д.

"Целта бе да завършим в топ 4 на първенството. Фактът обаче, че това ще бъде достатъчно да се класираме и при пето място, пак си е наша заслуга, наш успех. Програмата минимум винаги е била класиране в Шампионската лига", коментира постигнатото с успеха снощи треньорът на Борусия Д Един Терзич.

"Победата срещу Пари Сен Жермен донякъде ни успокоява, но това не означава, че тя ще омекоти кацането".

Италия, макар да не класира отбор дори до 1/4-финал в ШЛ, вече си осигури 5 отбора за следващото издание 2024-25 с разширен формат до 36 отбора в груповата фаза.

Клубовете от Серия А се погрижиха за високия коефициент през другите два турнира на УЕФА – с трима полуфиналисти в Лига Европа (Аталанта и Рома) и Лига на конференциите (Фиорентина).

Германците имат два в Шампионската лига и един в Лига Европа (Байер Леверкузен).