0

И талианският нападател Федерико Бернардески с облекчение отпразнува гола си в 83-ата мин. за победата на Юве с 2:0 над Каляри – с него падна проклятието над него, продължило цели 60 мача.

Последният път, когато Федерико Бернардески вкара гол с Ювентус, "бианконерите" командваха в Серия А и нямаха съперник. Маурицио Сари беше треньор, Кристиано Роналдо – звездата, а локдаунът току-що беше приключил в Италия.

На 26 юли 2020 г. нападателят отбеляза един от двата гола при победата (2:0) над Сампдория, която даде девето поредно „Скудето“ на Старата госпожа, но сложи началото на 513-голова суша за Федерико.

"Мина много време, откакто вкарах и се радвах, че отново съм сред голмайсторите. Наистина се насладих на момента. Доволен съм от резултата и от представянето на отбора. Това е страхотен начин да завършим годината", сподели Бернардески след успеха.

Бяха цели 60 мача, сезон и половина! Той не го направи в последните три срещи от 2019-20 със Сари, нито в 39-те, които игра през този сезон под ръководството на Андреа Пирло, или в 18-те досега с Макс Алегри.

„Помолих играчите да отправят много далечни удари тази вечер“, каза треньорът Макс Алегри.

„Бернардески го направи с голяма мощ и отбеляза своя гол. Той изигра най-добрия си мач за сезона, но може още много по-добре. Сега зависи от него докъде да стигне. Той се нуждае от баланс, за да има постоянство“, добави Алегри.

43 мача и 513 дни по-късно "неразбраният гений", както го описа Пирло, отбеляза в Серия А. Той не се разбираше с бившия си треньор, в чиито сметки не влизаше: той е изиграл почти същите минути през 2021-22 с Алегри (1390), колкото през целия сезон 2020-21 (1445) с Пирло.

Бернардески, който пристигна през 2017 г. от Фиорентина в Торино за 40 милиона евро, намери себе си през декември.

Този месец универсалният нападател е този, който стои зад най-много голове (три асистенции и гол), който е отравил най-много удари (18) и е създал най-много положения (10) за Юве.

Срещу Каляри той подаде на Кийн за 1:0. „Това не трябва да се счита за асистенция“, каза 27-годишният нападател пред „DAZN“ след мача. Той ускорява точно преди настъпването на 2022 г., в която изтича договорът му с бианконерите. Който още не е подновен, отбелязва „Марка“.