0

О ткакто Катар закупи френския ПСЖ като част от световната си офанзива за спечелване на лице и симпатии, счетоводството на помпания със стотици милиони клуб е постоянен обект на съмнения и проверки. 
УЕФА отново не повярва на пропагандните хвалби на контролирани от катарците медии как ПСЖ изчистил баланса си, за да се вмести в европейския финансов феърплей – да харчи толкова, колкото е изкарал.

Това лято клубът обяви, че е прибрал 80 милиона евро от продажбите на Верати, Абду Диало и Дракслер в клубове от Катар. От европейската футболна централа решиха да се разровят, за да проверят упоритите слухове, че продавачът и купувачите не се контролират от едно и също място – от управляващата монархия от рода Тани.

В случай, че се изясни, че договорът за покупко-продажба е подписан между две свързани лица, посочените продажби могат да бъдат замразени в баланса на приходите и разходите на парижкия клуб, което би било нарушение на финансовия феърплей.
С подобни финтове от години катарците отчитат и непропорционално високи спрямо пазарните цени рекламни договори – все с фирми от Катар. 

В миналото най-висшият орган на европейския футбол обезцени декларираните суми в договорите за спонсорство, подписани с катарски компании (BeIN Sport, Qatar Tourism, Aspetar...), като установи, че двете страни – клубът и фирмите, са взаимно свързани.

Това лято, за да не бъде наказан отново за нарушение на финансовия феърплей, ПСЖ обяви, че за Верати, Дракслер и Диало е получил 80 милиона евро. Към които трябва да добавим 100-те от Неймар и Вайналдум в Саудитска Арабия. 

През 2022 г. настоящият шампион на Лига 1 беше глобен с 65 милиона евро, от които той плати само 10, тъй като останалите 55 милиона увиснаха условно. Катарците ще трябва да ги платят, ако отново бъдат спипани в крачка.