0

Б разилската легенда Пеле, който почина тази вечер в болницата в Сао Пауло, се присъедини на небето към другия велик играч на нашето време - Диего Марадона.

Дон Диего почина в края на ноември 2020 година на едва 60 години и Пеле тогава отправи следното послание към него: „Един ден се надявам, че ще можем да играем футбол заедно на небето“. Ето, че този ден настъпи днес. 

От профила на Марадона в социалните мрежи, който се поддържа от неговия син, също излязоха със съобщение след смъртта на Пеле. 

„Почивай в мир Крал Пеле. Така ще те помним винаги“, гласеше публикацията.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diego Maradona (@maradona)

Близките на Пеле публикуваха трогателна снимка в социалните мрежи, на която се вижда как са се хванали ръка за ръка над тялото на бразилската легенда.

„Всичко, което сме, е благодарение на теб. Обичаме те безкрайно. Почивай в мир“, написа дъщеря му Кели Насименто.

Друга футболна легенда на Бразилия - Роналдо Назарио, няма съмнение, че сънародникът му Пеле е най-великият за всички времена. Феномена призна, че изпитва смесени чувства от тъга заради смъртта му и гордост заради всичко, което Краля е направил за футбола.

„Единствен. Гениален. Техничен. Креативен. Перфектен. Ненадминат. Където Пеле пристигна, той остана. Никога не напусна върха, но ни напусна днес. Краля на футбола. Най-великият за всички времена. Светът е в траур. Тъгата от раздялата се смеси с неизмеримата гордост от написаната история. Каква привилегия е да дойда след теб, приятелю. Твоят талант е училище, през което трябва да премине всеки играч. Неговото наследство надхвърля поколенията. И така ще живееш. Днес и завинаги. Благодаря, Пеле. Почивай в мир“, написа Роналдо Назарио в социалните мрежи.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ronaldo (@ronaldo)

Суперзвездата на Бразилия Неймар реагира в социалните мрежи на новината за смъртта на Краля на футбола Пеле.

Нападателят на “селесао” пише: "Преди Пеле числото "10" беше просто цифра. Прочетох това изречение някъде, в някакъв момент от живота си. Но това красиво изречение е непълно. Бих казал, че преди Пеле футболът е бил просто спорт. Пеле промени всичко. Той превърна футбола в изкуство, в забавление. Той даде глас на бедните, на чернокожите и най-вече на всички: Това даде видимост на Бразилия. Футболът и Бразилия издигнаха статута си благодарение на краля! Той си отиде, но магията му ще остане. Пеле е ВЕЧЕН!", пише Неймар в профила си в Инстаграм.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NJ 🇧🇷 (@neymarjr)

Португалската звезда Кристиано Роналдо изказа своите съболезнования след трагичната новина за смъртта на бразилската легенда Пеле.

„Много дълбоки съболезнования на цяла Бразилия, и по специално на семейството на Едсон Арантес до Насименто. Едно просто „сбогом“ за вечния крал Пеле никога няма да е достатъчно, за да изрази болката, която в момента е обзела целия футболен свят“, започна Кристиано.

„Вдъхновение за толкова много милиони, критерий вчера, днес и завинаги. Любовта, която винаги си ми показвал, беше взаимна във всеки един момент, който споделяхме, дори и от разстояние. Той никога няма да бъде забравен и паметта му ще живее вечно във всеки от нас, любителите на футбола. Почивай в мир, Крал Пеле“, добави Роналдо.

Българската легенда Христо Стоичков изказа съболезования след смъртта на Пеле. Носителят на "Златната топка" от 1994-а година благодари на великия бразилец.

"Ти винаги ще си вдъхновението на поколения! Благодаря ти, че ме прие за твой приятел! Благодаря ти, че ме покани на мача за 50-ия ти юбилей! Благодаря ти, че ме предложи в твоя списък за най-великите футболисти! Ти си единственият трикратен световен шампион! Ти си Краля Пеле! Благодаря ти за всичко и почивай в мир!", написа Стоичков.

От профила на българския национален отбор също изказаха съболезнования, като пуснаха снимка на Пеле от мач срещу България.

Звездата на ПСЖ и капитан на националния отбор на Аржентина Лионел Меси също използва личните си профили в социалните мрежи, за да се сбогува с легендарния Пеле.

Меси беше кратък: „Почивай в мир, Пеле“, написа световният шампион с Аржентина и добави своя снимка с него.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

Покойният Пеле често се е изказвал изключително ласкаво за Лионел Меси и го е признавал за един от най-добрите футболисти на всички времена, какъвто безсъмнено беше единственият трикратен световен шампион.

Звездата на Франция Килиан Мбапе също изказа своето мнение. "Краля на футбола ни напусна, но наследството му никога няма да бъде забравено", написа той в Инстаграм и също публикува свои снимки с Пеле.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylian Mbappé (@k.mbappe)