0

М ладият тим на Буркина Фасо днес ще се опита да донесе радост в страната, в която наскоро бе извършен военен преврат. Размириците карат нейните жители да оставят настрана Купата на Африка. Тази вечер футболът обаче отново ще излезе на преден план и всички ще гледат полуфинала срещу Сенегал.

В основата на отличното представяне на „жребците“ безспорно е селекционерът Каму Мало, който заема този пост вече 3 години. За Африка такъв период е по-скоро изключение, но Мало очевидно върши чудесна работа.

Наставникът посвети победата над Тунис в четвъртфинала именно на народа на Буркина Фасо, който преживява тежки времена точно в този момент. Причина за това не е само военният преврат, но и битката срещу ислямските екстремисти.


В понеделник страната бе извадена временно от Африканския съюз заради политическата обстановка, а това носи и проблеми за националите, защото те не могат да се концентрират върху представянето си в Камерун.
И точно заради това спокойното присъствие на 59-годишния Мало е много важно за отбора. Сега всички очакват от него да направи чудото и 

да донесе трофея в Уагадугу

През 2013 година „жребците“ стигнаха до финала в турнира, но загубиха от Нигерия, а техен селекционер бе белгиецът Пол Пут. Преди 5 години Буркина Фасо спечели бронзовите медали под ръководството на португалеца Пауло Дуарте.
Тези имена потвърждават тенденцията начело на отборите от Черния континент да застават европейци. Селекционери на Египет и Камерун са съответно Карлош Кейрош и Тони Консейсао. Сенегал прави изключение с Алиу Сисе, а Буркина Фасо също. Доскоро „жребците“ също ползваха услугите на чужденец, но това се промени след пропуснатия турнир за Купата на Африка през 2019 г. Това принуди федерацията да промени курса и да назначи Каму Мало. 
„Искахме да изградим нещо ново. Нуждаехме се от някой, който да поведе отбора“, заяви бившият президент на федерацията в Буркина Фасо полковник Сита Сангаре.

Новият селекционер е по-различен. Твърди, че е роден лидер, а освен това е пенсиониран полицай. Включи сина си Патрик в състава за турнира, но той игра само в първия мач срещу Камерун, който завърши с поражение 1:2. Мало-старши израства, играейки футбол по улиците на Уагадугу, но се насочва към полицейската професия. Впоследствие страстта му към играта го подтиква да вземе треньорския си лиценз в Германия. Завръща се в родината си и става два пъти шампион с отбора на Кадиого, преди да получи шанс да поеме националния отбор. Буркина Фасо се класира за турнира в Камерун и не допусна загуба в квалификациите за световното първенство, въпреки че Алжир успя да ги изпревари. „Жребците“ обаче не се дадоха без бой и дори играха домакинските си мачове в Мароко.

Мало вярва, че опитът му в местната лига ще му помогне. Той видя потенциала в Данго Уатара, който отбеляза победното попадение срещу Тунис. Младокът обаче си изкара червен картон в края на срещата и няма да играе срещу Сенегал. Стивън Кеши е единственият треньор от Субсахарска Африка, който 

печели турнира през XXI век

Сега Каму Мало се надява да го последва. „Препоръчвам на федерациите да се насочват към местни треньори. Има известен риск, но резултатите са показателни. Трябва да сме по-уверени в себе си и да се дава повече шанс на такива специалисти. Резултатите, разбира се, са най-важни. Освен това такива треньори не струват много и знаем какво се очаква от нас. По-добре така, отколкото да се вземат чужденци, които само работят тук и след тях трябва да започнем наново“, заяви Мало.

Това е Каму Мало
Роден: 1963 година в Горна Волта
Кариера като играч: УС Уагадуго (1981-1986), Етоал Филанте (1986-1992)
Кариера като треньор: Кадиого (2010-2013), СОНАБЕЛ (2013-2015), Кадиого (2015-2018), УСФА (2018-2019), Буркина Фасо (2019)
Успехи: Шампион на Буркина Фасо – 2 пъти (2016, 2017)