0

21-годишен привърженик на Нюкасъл е арестуван, след като уринира върху статуята на легендата на големия местен съперник Съндърланд Боб Стокоу пред Stadium of Light, съобщи „Сън“.

Мемориалът пресъздава известния танц на покойния Стокоу на терена на “Уембли”, след като той ръководи през 1973 г. финалната победа на втородивизионния тогава Съндърланд за ФА Къп с 1:0 над могъщия хегемон в Англия Лийдс Юнайтед.

Малшансът на привърженика на „свраките“, издокаран с фланелка на любимците си, е че става герой на клип, разпространен в социалните медии. Стокоу, по ирония на съдбата, e герой и на Нюкасъл Юнайтед – като футболист той печели ФА Къп с черно-белия екип.

Говорител на полицията в Нортумбрия каза: „Ние знаем за видео, циркулиращо в социалните медии, което изглежда показва мъж, който уринира върху мемориал пред “Стадиона на светлината” в Съндърланд.

Този ​​тип поведение е напълно неприемливо и е започнато пълно разследване на инцидента. Оттогава 21-годишен мъж е арестуван по подозрение за хулиганство и в момента остава в полицейския арест. Ние осъзнаваме, че инциденти от това естество могат да причинят гняв и разочарование в нашите общности.”

Боб Стокоу, роден през 1930 г., изигра като централен защитник 261 мача за Нюкасъл и беше член на отбора, който спечели финала на ФА Къп през 1955 г.

По-късно той се присъедини към Бъри и води отбора, преди да поеме  Чарлтън Атлетик, Рочдейл, Карлайл Юнайтед и Блекпул.

Пристигайки в Съндърланд през ноември 1972 г., докато отборът е в дъното на тогавашната Втора дивизия, той планира финалния триумф на ФА Къп през май следващата година. След това той изведе “Черните котки” обратно в елита през 1976 г.

Стокоу подаде оставка само месеци по-късно след лош старт на кампанията им в Първа дивизия. Стокоу почина на 73-годишна възраст през 2004 г. в Хартлипул. Уважението към него и сред феновете на Съндърланд, и сред тези на Нюкасъл, бе демонстрирано на погребението му и църковната служба - присъстваха големи групи привърженици на двата отбора. Преподобният Нийл Коклинг, който проведе упокойната служба, каза на опечалените: „Той ще бъде запомнен от всички като истински джентълмен. Боб бе толкова уважаван, че можем да видим фенове на Съндърланд и Нюкасъл тук заедно днес, за да почетат живота му".