0

С лед държавно разследване за корупция в Китай бившият полузащитник на Евертън и национален селекционер на „Великата стена“ – Ли Тай, бе осъден на доживотен затвор за подкуп.

Самият той признава за престъплението пред държавната телевизия „CCTV“, като сподели, че е платил около 380 000 евро, за да бъде начело на национален селекционер на страната си след напускането на Марчело Липи през 2019 година.

„Много съжалявам. Трябваше да наведа главата си и да следвам честния път. Имаше някои неща, които бяха обичайни практики във футбола по това време“, разкри Ли Тай.

В допълнение към гореспоменатото плащане, бившият халф, който сега е на 46 години, призна, че е влияел на съдии, треньори и противникови играчи, за да стане шампион в Китайската Лига 1 (б.р. – втора дивизия) през 2018 година като треньор на Хебей.

„Успехът по такъв неподходящ начин ме направи все по-нетърпелив и по-нетърпелив да постигна бързи резултати. Исках да печеля, затова влияех на съдии, подкупвах играчи и противникови треньори, понякога чрез споразумение между клубове. Това се превърна в навик и в крайна сметка има леко пристрастяване към тази практика“, казва още Тай.

Освен бившия играч на Евертън, на съответно 15 и 13 години затвор бяха осъдени президентът на Китайската футболна асоциация Чън Суюан и спортният директор Ду Джаокай.