0

О т УЕФА отчетоха за огромна съдийска грешка по време на изминалото преди повече от 2 месеца Европейско първенство. Става дума за спорния момент с играта с ръка на Марк Кукурея от Испания в наказателното поле в четвъртфиналния двубой срещу Германия. Тогава главният съдия Антъни Тейлър и неговите колеги от ВАР взеха решение, че това не трябва да бъде дузпа. Сега обаче от УЕФА отбелязват, че в случая е трябвало да бъде посочена бялата точка.

Въпросната ситуация от мача в Щутгарт се случи в продълженията, когато резултатът беше 1:1. Тогава Джамал Мусиала нанесе удар и топката летеше към вратата, когато срещна разперената лява ръка на Кукурея. Това се оказа ключово решение, защото по-късно в продълженията испанците вкараха за 2:1 и продължиха напред, за да стигнат в края и до титлата.

Самото признание не е директно, а е част от изготвен доклад от Съдийската комисия. В него се прави анализ на работата на реферите и се набелязват насоки за бъдещата им работа и какви критерии да следват при взимането на решения.

“Следвайки най-новите насоки на УЕФА, игра с ръка, при която бива спряна летяща към вратата топка, трябва да бъде санкционирана по-стриктно. В повечето случаи трябва да се отсъжда дудпза, освен ако ръката се намира близо до тялото или е прилепена до него. В този случай (на Кукурея - б.р.) бранителят спира изстрел към вратата чрез ръката си, която не е близо до тялото му, с което пък увеличава обема на тялото си. По тази причина тук трябваше да се отсъди наказателен удар”, пише в разпространения до реферите доклад.