0

П обеда на Лудогорец над ХИК утре вечер в Разград има много висока парична стойност – 1 680 000 евро само от награден фонд на УЕФА в Лига Европа, показват простите сметки.

Към бонуса за всяка победа в груповата фаза на турнира – 630 000 евро, се прибавят половин милион евро за евентуално класиране на 1/16-финалите в Лига Европа (за сравнение - 1/16-финал в Лигата на конференциите носи 130 000 евро по-малко), плюс още 550 000 евро за второто място в групата (за него борбата е между Лудогорец и Рома).

Големият залог направи треньора Анте Шимунджа още по-предпазлив пред журналистите на днешната пресконференция преди мача с ХИК (Хелзинки). Лудогорец изпусна да бие още в Хелзинки, въпреки че поведе рано, а словенецът сякаш изглежда прекалено респектиран от финландците, чийто тим е в пъти по-евтин от неговия.

"Силен отбор са, шампиони на Финландия, няма как да не са добри. И преди са играли в Европа, имат си свой стил, сменят позициите на играчите, разполагат с активни бекове”, каза Шимунджа.

"Очаквам труден мач, защото ХИК е много сериозен отбор. Ще трябва да се потрудим много, за да постигнем победа и да се класираме напред. Но ние го искаме, защото това е задачата ни от първия ден – да се преборим в тази група”, заяви словенският треньор на въпрос на журналист от финландската телевизия.
Скандинавският коментатор заяви, че е бил зад микрофона по време на мача Лудогорец – Рома, спечелен от разградчани с 2:1. И е бил впечатлен от играта, както и от поведението на Шимунджа край тъчлинията. 

На което словенецът скромно отговори: "Благодаря за комплиментите, но играчите са тези, които свършиха работата".

Утре Лудогорец ще приключи една тежка за тях седмица, която започна с визита във Финландия в Лига Европа, мина през дерби с ЦСКА-София в понеделник. 

Бетис води в класирането с 9 точки от три мача, следва Лудогорец с 4, Рома има 3 и финландския съперник на българите е с 1. По този повод Жозе Моуриньо каза, че неговите футболисти и разградчани са съперници за 2-ото място.

“Да, факт е, че ще се борим с Рома за 2-ото място, това показват фактите. Имаме точки, които са близо. Няма какво да коментирам повече. Господин Моуриньо е много качествен треньор, няма какво да коментираме думите му. Но крайното класиране в групата ще стане ясно след изиграването на всичките шест мача”, затвори темата Шимунджа.

След това словенският специалист беше попитан как ще се справи отборът му със статичните положения, след като и ЦСКА са им вкарали по този начин.

"За последните два мача съм съгласен. В две ситуации не реагирахме добре. Но по-важното е, че се опитваме да играем като отбор в защита. 7-8 поредни корнера не е проблем на  отбора, но имаме 1 пропуск. а представянето на отделен играч. Да, ще дадем малко повече внимание на статичните, особено на тези, които са близо до нашата врата. Винаги за всеки отбор е добре да има суха мрежа. Но е важното с кого сме играли в последните мачове".