0

С навлизането на правилото Босман в началото на хилядолетието футболистите и техните агенти придобиват все по-голяма власт. От своя страна клубовете се опитват да защитят интереса си и така до ден днешен, когато подписването на договор не е никак проста задача. Клаузите са нещо нормално при една сделка, а с тях се уточняват допълнителни детайли за сключеното споразумение. В повечето случаи става въпрос за тривиални неща като бонус за отбелязани голове или спечелени трофеи. В някои случаи обаче подробностите са далеч по-любопитни и предизвикват въображението и на най-големите мечтатели. „Мач Телеграф“ събра някои от най-интересните клаузи в света на футбола.

Бившият шведски национал Стефан Шварц има клауза, която му забранява да лети в Космоса. През лятото на 1999 година той е продаден от Валенсия в Съндърланд за 3,75 милиона паунда, което е рекорд за английския клуб по това време. Ръководството на „черните котки“ обаче разбира за дългогодишната мечта на халфа и слага въпросната клауза в договора му. „Направих грешката да направя публично достояние намерението си един ден да излетя в Космоса“, споделя Шварц години по-късно. 

Той се вдъхновява от филма за Джеймс Бонд „Муунрейкър“ и обмисля сериозно да се впусне в едно такова начинание, след като подпише със Съндърланд.

За този и други интересни случаи в световния футбол четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"