0

И спания и Франция ще засилят мерките за сигурност преди мачовете от четвъртфиналите в Шампионската лига по футбол, които се провеждат в Мадрид и Париж днес и в сряда вечерта, потвърдиха висши правителствени служители пред агенция "Ройтерс", цитирайки заплахи от групировката "Ислямска държава".

Тази вечер в испанската столица Мадрид предстои двубоят Реал Мадрид - Манчестър Сити, а в Лондон ще се играе срещата Арсенал - Байерн Мюнхен. В сряда Атлетико Мадрид ще бъде домакин на Борусия Дортмунд, а Пари Сен Жермен посреща Барселона в Париж.

"По отношение на мача, който ще се проведе в района на Париж, шефът на полицията значително засили мерките за сигурност", каза френският вътрешен министър Жералд Дарманен на пресконференция за сигурността на Олимпийските игри и добави: "Видяхме, наред с други неща, съобщение от "Ислямска държава", което е насочено конкретно към стадиони. Това не е ново."

"Испанските полицейски сили ще разположат 2000 допълнителни служители, за да засилят сигурността в столицата Мадрид за двата мача", увери правителствената говорителката Пилар Алегрия. Тя каза, че нивото на опасност от тероризъм е повишено до 4 по скала от 5.

"За да предотвратят терористична заплаха, държавните сили за сигурност са активирали всички свои системи за ранно предупреждение и защита, както и защитните си механизми. Силите за сигурност са предприели всички необходими мерки, за да гарантират безопасността на участниците и посетителите в двата мача, както и на испанските граждани като цяло", подчертават още от испанското министерство на вътрешните работи, пише БТА.