0

Е дно интервю във в. „Ел Мундо“ на Алфонсо Перес, бивш футболист на Реал М, Хетафе и националния на Испания, доведе до зачеркване на името му от названието на стадион „Алфонсо Перес“, който се казваше така четвърт век.

Причината? Левите политици от градския съвет на мадридския район Хетафе оцениха като „сексистко“ изказването му, че във финансов план не може да има сравнение между мъжкия и женския футбол. Стадионът на Хетафе се казваше "Колисеум Алфонсо Перес" в чест на най-известния местен футболист дори когато той носеше фланелките на Бетис и Барселона.

Оказа се, че един бивш футболист не може да изрази свободно и без последици мнението си, което изразява реалното положение на нещата – мъжете във футбола са много по-добре платени от жените.

„Женският и мъжкият футбол изобщо не могат да се сравняват, защото всичко зависи от приходите, които генерирате, и медийното въздействие", заяви 51-годишният Алфонсо, който в кариерата си е обличал екипите на Реал Мадрид, Бетис, Барселона и Олимпик Марсилия.

„Бих искал да ми плащат като на Кристиано Роналдо, но не съм толкова добър. Това е положението, то е такова.

Всеки трябва да знае къде се намира. Женският футбол се разви, но те (жените) трябва да стъпят на краката си на терена и знаейки, че те не могат да бъдат приравнени в никакъв смисъл с мъж  футболист“, каза още Алфонсо, който е родом от квартала.

За тези изказвания името му бе изтеглено  от „Колисеум Алфонсо Перес“, като предложението е стадионът да се казва само „Колисеум“, към което ще се прибави названието на евентуален спонсор.

„Стадионът ще бъде известен само като Coliseum след изявленията на Алфонсо Перес, родом от Хетафе и олимпийски шампион“, се казва в съвместно изявление на градския съвет и клуба.

Срещу решението скочи президентката на автономна област Мадрид Исабел Диас Аюсо, която изригна срещу "диктатурата на левицата" и смяната на името. "Диктатурата на левицата е удивителна: бивш футболист-ветеран не може дори да даде мнението си, ако то не се харесва на властта!"