0

Д а чакаш 20 години за победа на футболния терен е твърде много за който и да е тим. Дори и за официално най-слабия в света. За Сан Марино тези две декади на страдание приключиха в четвъртък с успеха с 1:0 над Лихтенщайн. И точно заради това вечерта в Серавале бе толкова специална. Във футбола има една концепция за дълго страдащите фенове, а тези от Сан Марино с право може да се смятат за рекордьори. Малката държава с население от едва 33 000 души е заобиколена изцяло от Италия, която е една от най-успешните футболни нации въобще. Каква ирония само.

Първата и единствена досега победа в историята на Сан Марино бе през 2004 година, като тя също бе срещу Лихтенщайн. Прякорът на тима е "Титани", като той е 210-и в ранглистата на ФИФА от 210 страни-членки на световната централа. Разбира се, тази серия си има логично обяснение с факта, че Сан Марино   се изправя най-вече срещу отбори от Европа, то победите няма как да идват, дори и рядко.

И понеже стана въпрос за страдащите тифози, то националният тим си има наистина уникална групировка с име Brigata Mai 1 Gioia – или Бригадата, която никога не изпитва радост. Членовете на тази организация са предимно от Италия и от 2004 не са пропуснали домакински мач на Сан Марино, като ходят и на почти всички гостувания. Бригадата е създадена именно през 2004 година и до четвъртък не беше виждала победа на нейните герои. 

Всъщност имаше индикации, че нещо се променя в положителна посока в националния тим. В квалификациите за Евро 2024 "Титаните" се разписаха в три поредна мача, при това срещу доста по-качествени съперници – Дания, Казахстан и Финландия. Досега всеки гол на Сан Марино водеше до страхотни сцени на радост в агитката, дори и до нахлувания на терена, а сега феновете са  „преяли“ от голове.

През март тази година футболната федерация реши да организира две контроли с представител на КОНККАКАФ – Сейнт Китс и Невис с надеждата да сложи край на 20-годишната прокоба без победа. Нещата и тогава не се развиха по желания начин, защото Титани записа равен (0:0) и загуба (1:3) в два мача, които се играха в Сейнт Лусия.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX