0

Ф рансиско Консейсао се разписа във втората минута на добавеното време и Португалия надви Чехия с 2:1 в исторически мач за Кристиано Роналдо и Пепе. Така европейските шампиони от 2016 се изравниха по точки с Турция на първото място в група F.

Португалците записаха 5-а поредна победа срещу чехите, които имат един-единствен успех в това съперничество и е от 1996-а.

Още с първия съдийски сигнал в този мач бяха подобрени два рекорда. 39-годишният Роналдо стана първият футболист в историята с участие на шест европейски първенства, след като изведе португалците с лентата. Той дебютира на Евро 2004 и вече притежава три рекорда - по брой участия (6), по голове (14) и по мачове (26).

Бранителят Пепе пък се превърна в най-възрастния играч с мач на еврофинали на 41 години и 113 дни. До момента рекордьор бе унгарският вратар Габор Кирай, който игра на 40 години и 86 дни при поражението от Белгия в осминафиналите на Евро 2016.

В 62-рата минута чехите поведоха, след като халфът на Славия Прага Лукаш Провод вкара от границата на наказателното поле. В 69-ата Робин Хранак си заши автогол за 1:1, а в последните секунди на добавеното време пак той сгреши фатално и резервата Франсиско Консейсао се разписа героично секунди след влизането си.

Следващите мачове в групата са на 22-ри – Португалия срещу Турция и Грузия срещу Чехия.