0

С езон 2021-22 вече е в историята, но анализаторите тепърва ще синтезират тенденциите, които се откроиха в него. Ето кои бяха основните сред тях в тактически план

Хибридните схеми се завръщат

Основните представители на този курс са Карло Анчелоти с Реал Мадрид и Томас Тухел в Челси. Двамата бяха едни от първите, които използваха подобни в модели в миналото, а сега отново ги превръщат в устойчив тренд.

По правило хибридната е схема е комбинация от две различни тактически постройки, които се сменят в хода на двубоя. Обичайно превключването става при смяна на владението. Когато отборът държи топката, използва едната схема, ако тя премине в противника, прелива в другата. Този сезон обаче Анчелоти нареждаше Реал според съперника, а Тухел според текущите нужди на Челси съобразно контузиите. Сходството помежду им бе, че и при двамата корекцията бе по фланговете в защита.

Забавно е, че най-ефективният хибрид на Карлето бе, когато трябваше да реди състава срещу Челси в Шампионската лига. В първия мач на „Стамфорд Бридж“ превключващият лост на италианеца се оказа Феде Валверде. Когато бе топката бе в Реал, уругваецът бе трети нападател, когато атакуваше противникът, ставаше пети защитник, за да сдържа офанзивната петица на домакините.

В други клубове трансформацията не засяга количеството защитниците, а разположението на халфовете, чието движение автоматично променя схемата. Така например, в Ливърпул при изнасянето на топката Тиаго Алкантара се прибира до Фабиньо, за да му помага, а когато съперникът трябва да бъде натиснат повече, се изнася напред.

Пресата става гъвкава 

Добрите години на Аталанта с Джанпиеро Гасперини бяха апогеят на ортодоксалната персонална преса на принципа човек за човек. През 2021-22 отстъплението при „бергамаските бе съчетано с възхода да по-гъвкав подход. Милан и Барселона умело съчетаваха персоналното пресиране със зоново, като „росонерите“ се справиха най-добре. При тях за преливането се грижеше Браим Диас, който действаше на една линия с нападателя при зонова преса или покриваше опорния халф на съперника при персонала.

Цялата разработка четете днес на страниците на "Мач Телеграф"