0

Х иляди привърженици на Селтик се противопоставиха на ръководството на шотландския клуб и развяха знамена на Палестина преди началото на двубоя от груповаха фаза в Шампионската лига срещу Атлетико Мадрид, завършил наравно 2:2 късно снощи.

Запалянковците в няколко сектора на "Селтик Парк" показаха подкрепата си към Палестина чрез няколко големи и множество малки флагове, а това отново ще доведе до наказание от страна на УЕФА. Шампионът на Шотландия вече беше глобен за подобно нещо.

Ръководството на създадения от ирландски преселници гранд от Глазгоу отправи призив към всички фенове на отбора, след като крайната група запалянковци "Зелена бригада" призова публиката "смело да развява знамето за Палестина" на фона на ескалацията на конфликта в Близкия изток, който до момента взе хиляди жертви.

"Станахме свидетели на смърт, насилие и разрушения в Светите земи през последните седмици, с хиляди хора - мъже, жени и деца, които са убити, ранени или разселени. 

Свидетели сме на трагедия с ужасяващ мащаб. Докато тя продължава, всички в Селтик се молят за засегнатите“, се казва в съобщението на клуба.

„Ние се надяваме и се молим за мир и хуманитарна подкрепа, която да достигне до нуждаещите се. 

Много от нашите колеги, привърженици, приятели и семейства им бяха засегнати от тези събития. 

На фона на конфликти и болка спортът може да насърчи мира и да демонстрира човечност и съпричастност към абсолютно всички, които продължават да страдат", се казва още в  съобщението на Селтик.

"Нашите привърженици имат лични възгледи и това е тяхно право. Ние сме клуб, който е отворен за всички. "Селтик Парк" е мястото, където идваме да подкрепим нашия футболен отбор. 

Признавайки това, но и зачитайки сериозността на разиграващата се трагедия и нейното въздействие върху общностите в Шотландия и по света, ние молим знамената и символите, свързани с конфликта и страните, участващи в него, да не бъдат показвани на стадиона в момента", заявиха още от Селтик.

За момента фен групата "Зелена бригада" няма да получава билети за мачовете шампиона на Шотландия.

Източник: БТА