0

 

ESPN

Арсенал буквално лети във Висшата лига и има страхотен шанс за титлата, а първото класиране в ШЛ от 2016 година насам изглежда сигурно. Като форма и игра „артилеристите“ на Артета изглеждат по-впечатляващо дори от Непобедимите на Арсен Венгер от 2004 година. От създаването на Висшата лига (сезон 1992/93) само 4 тима са печелили повече точки след 17 кръга и това са Манчестър Сити, Ливърпул (2 пъти) и Челси. Има и други 4 сезона с отбори с актив от 44 точки на този етап от кампанията, а общо в 7 от тези 8 примера съответните тимове стават шампиони (88%). Единственият, който не успя е Ливърпул през 2019, който тогава бе преследван от Манчестър Сити.

Определено шансовете на Арсенал са много добри от статистическа гледна точка и логично Микел Артета иска да подсили тима си с нападател, както направи Челси с Жоао Феликс.
Да, но веднага изниква въпросът дали януарските попълнения дават тази шампионска разлика. Според някои математически модели шансът на Арсенал за титла е едва 40 процента, а този на Сити е 50%. Манчестър Юнайтед е с 3 процента, а Ливърпул и Нюкасъл с по 2%.

Казано с други думи, „гражданите“ ще завършат с 85 точки на първото място с една пред Арсенал. Преди началото на сезона математиците даваха на Арсенал 61 точки в крайното класиране и 2 процента шанс за титлата. Тези числа само показват, че извън най-близките роднини на Артета и играчите не са били много тези, които са давали сериозни шансове за първото място.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф