0

Б айерн използва паузата за националните отбори за рокадата Юлиан Нагелсман - Томас Тухел. Шокираща новина! Но какво означава това уволнение от гледна точка на съвременната култура на управление на футболните клубове? И защо това е шокиращо в момента, но не толкова изненадващо в по-широк контекст?

Краят на ерата на Нагелсман е следствие от две тенденции от последните десетилетия. Първата е намаляването на средния период от време, в който един треньор се задържа на поста си в последните 10 години в Топ 5 първенствата. Има много обяснения - от възхода на социалните мрежи (увеличава натиска, ускорява обработката на информация и други процеси) до ръста на парите във футбола. Дори най-дългосрочните проекти са станали потенциално уязвими.

Втората тенденция е нарастващата пропаст между богати и бедни клубове. През 2011 година разликата в приходите между Борусия Дортмунд и Байерн е 171 милиона евро. А сега е... 297 милиона.  Всички във футбола стават по-заможни, но най-богатите печелят още по-бързо. При клубовете, които не играят редовно в Шампионска лига разликата нараства още по-бързо.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф