0

С тадион „Сан Сиро“ в Милано да се превърне в мемориал на жертвите на коронавируса, предлага водещият италиански архитект Анджело Рена. 
Понастоящем съоръжението е дом на гигантите от Серия А Милан и Интер, но клубовете наскоро обявиха планове за нов модерен стадион, наречен "Катедралата".
Вдъхновен от известните забележителности на Милано - Duomo di Milano и Galleria Vittorio Emanuele, стадионът с 65 000 места трябва да бъде завършен до 2027 г. - като двата отбора ще продължат да го използват за своите домакински мачове, припомня „Сън“.

За да помогне за финансирането на проекта, „Сан Сиро“ ще бъде разрушен като част от реконструкцията на района.
Въпреки това, архитект Рена е изготвил впечатляващи планове да засади 35 000 кипариси на мястото и да ги превърне в зашеметяващ паметник, който да почита загубили живота си по време на пандемията. И така монументът ще продължи да живее заедно с новия стадион, ако бъде одобрен.

„Основната идея е да се спаси легендарният стадион „Сан Сиро“ от разрушаване, превръщайки цялата конструкция в място за възпоменаване на жертвите на Covid-19“, каза Рена пред дизайнерското списание Dezeen.
Почти 35 000 души са загубили живота си в Италия през последните пет месеца по време на пандемията на коронавирус и Милано е един от най-засегнатите.
„Надеждата ми е да създам духовно и свещено място, в което хората ще могат да се свържат отново с любимите си хора.“

Официално известен като стадион „Джузепе Меаца“, стадионът се превърна в дом на Милан от 1927 г. насам и на Интер от 1947 г.