0

Б ившият английски футболен национал Дейвид Бекъм беше включен в официалния списък с препоръки за присъждане на рицарско звание следващия юни, според таблоида The Sun.

Според изданието това е станало възможно, след като Бекъм беше освободен от обвиненията за укриване на данъци, пред които беше изправен преди около десет години. Тогава приходните власти го вписаха в черен списък с данъчни нарушители.

Това става десет години след като той беше въвлечен в схема за избягване на данъци с още стотици други прочути богаташи, сред които певецът Роби Уилям и режисьорът Гай Ричи. Данъчните вече промениха статута му от „червено“ до „зелено“.

През 2013 г. на Бекъм е казано, че не е произведен в рицарско звание само заради данъчните си проблеми. През последните две години неговите финансисти изчистиха всичко.

Отбелязва се, че Бекъм може да получи титлата "сър" не само за спортни постижения, но и за активна благотворителна дейност, в която събра около £50 милиона. Според критиците му, обаче, цялата шумотевица с неговата благотворителност всъщност е сделка с данъчните, за да бъде изчистено името му и включен в списъка за рицарските звания. 

Бекъм, който е мултимилионер, се прочу с изявите си за родния Манчестър Юнайтед, с който спечели шест титли във Висшата лига, две купи на Англия и Шампионска лига. През 2003 г. Бекс бе награден с ордена на Британската империя за заслуги към националния отбор на Англия.