0

Президентът на Барселона Жоан Лапорта заяви, че продължава работата по Суперлигата и я описа като „начин за спасение на европейския футбол“. Турнирът пропадна миналата година, след като повечето участници се оттеглиха, но Барселона, Реал Мадрид и Ювентус останаха в него. Лапорта заяви, че често обсъжда проекта с президента на Реал Флорентино Перес, а освен това нападна Манчестър Сити и ПСЖ.

„Говорим често, защото Суперлигата продължава и е необходима за спасяването на европейския футбол, без да убиваме вътрешните първенства. Ние нямаме никакъв интерес да компрометираме вътрешните първенства, които остават в основата, но трябва да намерим начин двете системи да съществуват заедно. Суперлигата ще гарантира стабилността на европейския футбол, който не може да остане в ръцете на държави извън Европейския съюз“, заяви Лапорта, визирайки това, че собствениците на Сити и ПСЖ са кралските фамилии на ОАЕ и Катар.

Лапорта директно заяви, че двата клуба са „машини за пари“.

„Трябва да вземем предвид историята на клубове като Барса, Реал и Ювентус, но виждаме малко съдействие от УЕФА по този въпрос, докато клубове като Ман Сити и ПСЖ станаха машини за пари. Ние не сме единствените три клуба на това мнение, много други ни подкрепят“, каза още Лапорта.

Той заяви, че Барселона все още има шанс да спечели Ла Лига този сезон. Попитан за евентуален трансфер на Ерлинг Холанд, Лапорта каза: „Няма да купим никого, който ще промени системата на заплати в клуба.“