П резидентът на ФИФА Джани Инфантино предизвика скандал след свое изказване пред Съвета на Европа. Проблем се оказа връзката, която той направи между идеята за световни първенства по футбол на две години и мигрантите, които се опитват да достигнат Стария континент.
Преди време пък се разбра, че Инфантино е заживял в луксозен дом в Катар, където тази есен ще е Мондиал 2022.

„Тази тема не е за това дали искаме световно първенство на всеки две години, а за това какво искаме да направим за бъдещето на футбола. Трябва да позволим и на останалия свят да участва. Трябва да дадем надежда на африканците, така че те да не трябва да пресичат Средиземно море в търсене на по-добър живот, а по-често намирайки смъртта в морето“, заяви Инфантино пред Съвета на Европа.

Именно тези му думи срещнаха сериозни критики, някои, от които дойдоха от организации като „Kick It Out“, която е сред борещите се срещу расизма във футбола. По-късно Инфантино заяви, че изказването му е било погрешно интерпретирано и идеята е да бъдат осигурени допълнителни средства, които да намалят разликата в приходите между развитите и по-слабо развитите футболни пазари.

При евентуално осъществяване на плановете за провеждане на световни първенства на всеки две години, над 4,4 милиарда долара ще бъдат постъпилите допълнителни средства към футболната централа.