0

У ЕФА публикува своите актуални правила, касаещи проблемите с клубовете, които имат еднакви собственици. Потвърждава се категоричната забрана от страна на евроцентралата два клуба, които се намират под чадъра на идентични собственици, да не могат да участват в един и същи турнир.

Според „Сън“ това създава реална опасност за евроучастието на Манчестър Юнайтед. Причината за това е, че компанията на сър Джим Ратклиф Ineos Group, която влезе в английския клуб, притежава и Ница. В момента френският клуб заема пето място в Лига 1, а Манчестър Юнайтед е шести в Премиър лийг. При това класиране най-вероятно и двата отбора ще спечелят квоти за Лига Европа, но ако Ница е по-напред в таблицата в своето първенства, както е в момента, то предимство ще има френският клуб. Същото важи и ако двата отбора успеят да се класират за участие в Шампионската лига, каквато е целта им, и отново Ница е с по-висока позиция в първенството, отколкото Манчестър Юнайтед, който по-скоро се цели в петото място. То най-вероятно също ще даде право на участие в турнира на богатите през следващия сезон, в случай че английските отбори изпреварят германските в общата клубна ранглиста.

От УЕФА са потвърдили пред „Сън“, че казусът с Манчестър Юнайтед и Ница е съвсем актуален: „Вярно е, че Манчестър Юнайтед и Ница не могат да играят в един турнир. Те могат да участват в различни турнири, тъй като вече няма отбори, които ще преминават от един турнир в друг“, обясняват от централата.

Обяснението за последното е, че според новите формати на евротурнирите вече не са наличните познатите до момента групи и когато първата фаза завърши, тези, които отпадат, излизат изцяло от състезанията, без да има възможност да преминат съответно в Лига Европа или Лигата на конференциите.

Ако обаче Юнайтед спечели ФА Къп и по този начин се класира за Лига Европа, а Ница също има квота за този турнир през Лига 1, тогава предимство ще има английският клуб, докато френският ще премине в Лигата на конференциите.

Ако двата клуба завършат на една и съща позиция на национално ниво и се класират за един турнир, тогава Манчестър Юнайтед ще има предимство.

Подобен казус има и между Манчестър Сити и Жирона. Двата обора в момента заемат третите места във Висшата лига и Ла Лига и най-вероятно ще се класират за участие в Шампионската лига. Според „Сън“ проблемът ще бъде разрешен, ако каталунският клуб бъде изваден от портфолиото на City Football Group.