0

И спанската прокуратура е взела решение да заведе иск срещу Барселона за корупция в спорта заради плащанията, направени към бившия вицепрезидент на съдийската комисия - Хосе Мария Енрикес Негрейра, съобщава вестник „El Pais“. 

Жалбата посочва клуба като отговорен за престъплението, а също и бившият президент на каталунците Хосеп Мария Бартомеу.

Жалбата, която прокуратурата ще представи, е насочена срещу Барселона като юридическо лице, както беше потвърдено от съдебни източници след публикувани плащания на стойност седем милиона евро през 2001-а и 2018-а година. Останалите президенти за този период - Жоан Гаспар, Сандро Росел и Жоан Лапорта, няма да бъдат пряко замесвани, поради давност от пет години по обвиненията. Въпреки това те могат да бъдат наказани, ако цялостно клубът Барселона бъде обвинен. Сега съдия ще прецени дали има основания делото да бъде прието според протокола.

Прокуратурата ще обвини Барселона в корупция в бизнеса, престъпление, което влезе в сила с наказателната реформа от 2010-а година и включва измами в спортната сфера. Като физическо лице Бартомеу рискува да бъде осъден на затвор между 6 месеца и 4 години, глоба и лишаване от правоспособност.

Разследването започна през май 2022-а година заради данъчните нередности на компанията Dasnil SL, създадена от Енрикес Негрейра през 1995-а година и в която е работил и синът му Хавиер Енрикес.
От Барселона вече заявиха, че са наели независима фирма, за да проведе собствено разследване.

От клуба отрекоха всякакви нарушения или конфликт на интереси, като казаха, че са платили само за технически доклади на съдиите, но никога не са се опитвали да окажат влияние върху решенията на арбитрите по време на мачовете.

Получаването на доклади за съдиите е обичайна практика и клубовете в Испания могат да плащат на компании или сами да ги изготвят вътрешно, както прави и каталунският клуб.

От Испанската лига обявиха, че спортните санкции срещу Барса не са възможни, тъй като давността на евентуалните нередности вече е изтекла.