0

Мартин Киоун, бивш защитник на Арсенал

Арсенал – Ливърпул е истинска класика за Купата на Англия. Не трябва да се съмнявате, че Микел Артета ще направи всичко възможно да го спечели, след като загуби три от предходните си 5 срещи във Висшата лига. В тази негативна серия се видя ясно една тенденция – отборите се научиха как да спират Букайо Сака с насищане на своя ляв фланг. Примерът от мача с Фулъм (1:2) е красноречив. Макар че вкара още в петата минута, Сака бе тотално неутрализиран от Антони Робинсън и Том Кеърни. Младата звезда на Арсенал така и не влезе в зоната си на комфорт, като постоянното дублиране не му оставяше време и пространство, за да покаже своята скорост и техника.

При изграждането на атаките на Арсенал, Сака обикновено е високо изнесен на десния фланг. Това е характерен елемент в тактиката на Артета. По същия начин Пеп Гуардиола използваше Рияд Марез в Манчестър Сити, като Артета тогава беше асистент на „Етихад“.

Сега испанският мениджър трябва да покаже тактическа гъвкавост и да намери решение на този проблем. Арсенал се нуждае от по-голяма вариативност в атака,  когато съперниците сложат окови на Сака. В момента крайните защитници влизат в средата на терена, но те имат още една опция и тя е си стоят в зоните. Ако това стане, Сака ще има по-голяма свобода и няма да мисли прекалено много за дефанзивната част на играта. Мартин Йодегор също може да влиза в дясната част на терена, като по този начин ще може да комбинира още по-добре със Сака. Ако Артета успее в това начинание, то тогава добрите дни за Арсенал бързо ще се завърнат.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX