0

Б ившият аржентински национал Гонсало Игуаин, по прякор Пипита, се сбогува емоционално с професионалния футбол след отпадането на своя Интер Маями от плейофите в американската Мейджър лийг сокър.

34-годишният роден във Франция нападател, който има 75 мача за представителния тим на Аржентина, и съотборниците му от Интер Маями загубиха с 0:3 от състава на Ню Йорк Сити.

Пипита завинаги ще бъде запомнен с немислимите си пропуски пред гола, като един от тях е с цената на пропусната световна титла за Меси и компания. На финала на мондиала в Бразилия през 2014 г. при резултат 0:0 Игуаин бе изведен от немски играч сам срещу вратаря на Германия Нойер, но така се панира, че от идеална позиция централно ритна левашки край десния дирек на вратата. По-рано пък вкара, но голът му не беше зачетен, защото бе в очевадна засада.

В 113-ата мин. от продълженията Гьотце не прости и закова победния гол за Бундестима.

Игуаин вече бе обявил през миналия месец плановете си да приключи състезателната си кариера и се разплака, напускайки терена. През годините аржентинецът игра още за отбори като Реал Мадрид, Наполи и Ювентус.

„Чувствам, че това, което обичах най-много като работи, приключи. Това бе половината ми живот, моята кариера, 17 и половина години“, заяви Гонсало Игуаин. Той планира да се занимава с проблемите на психичното здраве.

„В съзнанието ми изникнаха спомени от цялата ми кариера – това, което съм преживял и работил. Затова сега напускам много щастлив, защото съм дал всичко от себе си. Мечтата приключи, но започва нов живот“, добави Игуаин, цитиран от агенция ДПА.

Шесткратният шампион в испанската Ла Лига и трикратен първенец в италианската Серия А подписа с клуба от Мейджър лийг сокър през септември 2020 година. През този период той отбеляза 29 гола в 67 срещи.

„Аз лично се гордея, че бях негов треньор. Мисля, че и клубът се гордее, че го имаше в редиците си. Напуска в добър момент, помогна ни много да стигнем до плейофите и сега може да се наслаждава на следващия етап. Желаем му всичко най-добро, а той винаги ще бъде добре дошъл при нас“, коментира бившият футболист на Манчестър Юнайтед и настоящ треньор на Интер Маями Фил Невил, брат на Гари Невил.