0

Е мблематичната синя аржентинска фланелка на Диего Марадона, с която бе за историческите голове „Божията ръка“ и „Гола на века“ срещу Англия се предлага за продажба на търг. Той тръгва в края на месеца, според експертите продажбата цена на фамозната реликва може да достигне 5 милиона евро. 

С тази фланелка Марадона игра на 1/4-финала на световното през 1986 г. В Мексико, завършил 2:1 за Аржентина с гореспоменатите 2 гола на дон Диего. Тя за пръв път се предлага на търг от досегашния й собственик Стив Ходж, един от английските национали в онзи мач.

Търгът е онлайн - между 20 април и 4 май, дотогава фланелката ще е изложена в шоурума на тръжната къща „Сотбис“ в Лондон.

Първият гол на Марадона бе счетен за удар с глава над излезлия напред вратар Шилтън, но многобройните тв повторения показват, че дон Диего хитро е подложил ръка, без да види нито главният, нито страничният рефер, който бе българинът Богдан Дочев.

Марадона сам създаде мита за „Божията ръка“, като след мача коментира дяволито, че голът му е вкаран „малко с главата на Марадона и малко с ръката на Бог“.

Вторият гол на Марадона обаче бе друг шедьовър на футболния гений на аржентинеца, който излъга половината отбор на Англия, някои играчи по 2 пъти, преди да преодолее Шилтън за 2:0. През 2002 г. Той е обявен за „гол на века“ в анкета на ФИФА.

Фланелката си има собствена интересна история – синият екип е уникален, като лепенките на Аржентинската футболна асоциация бяха зашити и блестящите номера бяха изгладени на гърба малко преди мача им с Англия.

Брам Вахтер от Sotheby’s резюмира, че двата гола „се балансират един с друг брилянтно“ и разкриват две страни от характера на Марадона.

Първият „беше наистина хитър и включваше елемент на късмет“, каза той. „Но след това той вкара втори гол, който беше един от най-невероятните – почти ангелски – голове някога.“

Аржентина спечели тогава за втори път световната титла, а Марадона почина на 60-годишна възраст през ноември 2020 г.

След мача Марадона си размени фланелките с халфа на Англия Стив Ходж, който така и не го продаде досега. 

По-рано Ходж разкри как се е сдобил с ризата. Той каза: „Вървях в тунела и Марадона идваше в обратната посока. Просто дръпнах ризата си и се разменихме веднага.

По-рано Ходж разкри как се е сдобил с ризата. Той каза: „Вървях по тунела и Марадона идваше в обратната посока. Просто дръпнах фланелката си и си ги разменихме веднага.”

Сега Ходж разкри защо продава емблематичния трофей. „Аз съм горд собственик на този артикул повече от 35 години, откакто с Диего си разменихме фланелките в тунела след прочутия мач.

„Беше абсолютна привилегия да играя срещу един от най-великите и великолепни футболисти на всички времена.

За мен също беше удоволствие да го споделим с обществеността през последните 20 години в Националния футболен музей, където беше изложен.

Божията ръка има дълбоко културно значение за футболния свят, за хората в Аржентина и хората в Англия, и съм сигурен, че новият собственик ще има огромна гордост да притежава най-емблематичната футболна фланелка в света.“

Не само фланелката на Марадона е емблематична за историята, свързана с нея. Това също е единствена по рода си тениска, тъй като беше сглобена бързо преди мача. Тъй като оригиналният екип бе преценен като твърде тежък за жегата в Мексико Сити, лепенките на Аржентинската футболна асоциация бяха зашити малко преди мача, както и блестящите номера, включително 10 на Марадона.

Цените на спортните сувенири скочиха през последните години. Тениската може да надмине рекорда за спортен сувенир, държан от фланелка на бейзболиста Бейб Рут Ню от Йорк Янкис, която беше продадена за 5,64 милиона долара през 2019 г.

Купувач плати 8,8 милиона долара (6,73 британски лири) за манифеста, който постави началото на съвременното олимпийско движение, рекорд за спортен артикул.