0

Д ва комплекта нули грейнаха на светлинните табла на стадионите в Кьолн и Мюнхен, където се изиграха последните мачове от група С на европейското.

Съответно – Англия врътна гевреци със Словения и въпреки, че продължи с мъчително постните си продукции от началото турнира, все пак изпълни първата си голяма цел, завършвайки на първо място. Така „Трите лъва”, които са нонстоп капо от голям форум от 1966-а година насам и са потиснати от тежестта на огромните очаквания, ще се изправят срещу Нидерландия на 1/8-финалите, а след това потенциално може да срещнат и актуалния европейски шампион Италия.

С хикса с Англия пък словенците се изравниха напълно по показатели с Дания, но според сайта на УЕФА са на 3-то място заради позицията на двата отбора в ранглистата. Това ги праща или срещу победителя в грапа Е, където преди третите мачове всички тимове (Румъния, Белгия, Украйна и Словакия) са с по 3 точки, или срещу първия в група F, а именно – Португалия. Впрочем, словенците за първи път продължават във фазата на директните елиминации.

В Мюнхен Дания и Сърбия също не си вкараха в мач на якото кюскане. „Червения динамит” обаче продължава и на 1/8-финалите среща домакина Германия в своеобразен римейк на финала между двата тима отпреди 32 години в Швеция. Тогава датчаните смаяха всички с шеметното си представяне – по ирония на съдбата се озоваха на турнира вместо сърбите (също както и сега), които бяха изхвърлени отвсякъде заради войната в бивша Югославия, и стигнаха до мач за титлата с фаворизирания Бундестим и го разковаха с 2:0.  

 

Крайно класиране в група С:
1. Англия   2:1     4 осминафинал
2. Дания    2:2      3 осминафинал
3. Словения 2:2   3 осминафинал
4. Сърбия   1:2    2 отпада