0

А ПОЕЛ (Никозия) и Георги Костадинов спечелиха шампионската титла на Кипър, след като в среща от 10-ия кръг на плейофите (общо 36-и) завърши 1:1 с АЕК (Ларнака) при уникална атмосфера на стадион "ГСП". АПОЕЛ завърши със 73 точки на върха, колкото има и АЕК, но по-добрите показатели в директните двубои донесоха трофея. Това е 29-а титла за АПОЕЛ (Никозия) в историята, което го прави и най-успешният клуб на Острова на Афродита изобщо.

Българинът отпразнува триумфа с половинката си Радост Тодорова, която сподели много емоционални кадри от партито на терена!

Иначе двата отбора си размениха по едно попадение в първите 10 минути, като най-напред гостите откриха резултата в 7-ата чрез Имад Фарадж. Попадението беше първоначално отменено заради засада, но съдията Еспен Ескос от Норвегия прегледа цялата атака с помощта на системата за видеоповторения (ВАР) и видя, че Исам Чебаке покрива.

Само след 120 секунди домакините отговориха с гол на Маркиньос и изравниха за 1:1. Сарфо изпрати топката на дълбоката последна зона на на защитата, Алфа Диунку от гостите настигна Маркиньос и уж изчисти топката, но аккто трябва. Бразилския атакуващ халф на АПОЕЛ го изпревари и нанесе удар отблизо за 1:1.

Само след още три минути гостите можеха да вкарат отново, но Франко Тонгия пропусна. В минутите до края на първото полувреме АЕК владееше повече топката, но кой знае какви проблеми за вратаря на домакините Вид Белец нямаше.

Малко позиционна игра видяха зрителите в началните 15 минути на втората част, но в 60-ата минута идеална контраатака на АПОЕЛ можеше да им даде аванс. Сарфо намери в празното пространство Донгала, той опита успореден пас към Квилитая, който чакаше сам на втора греда, но Милишевич със страховит шпагат пресече в сетния миг. Минута по-късно Георги Костадинов получи топката на главата си след центриране от корнер. И понеже беше на задна греда и ъгълът за стрелба много малък, той предпочете да свали към Квилитая, но грузинският нападател се засуети.

В 84-ата минута дойде и последната възможност за АЕК в срещата, но при мелето вратарят Вид Белец реагира най-добре и спаси удар на Лопеш. В заключителните минути старши треньорът на домакините Рикардо Са Пинто върна Георги Костадинов в центъра на отбраната и така резултатът остана непроменен, а футболистите на АПОЕЛ започнаха празника с феновете си.