0

Ф луминензе е новият носител на Рекопа Судамерикана. Бразилският клуб победи с 2:0 в реванша ЛДУ Кито и за първи път в историята си спечели трофея. В първата среща еквадорците се наложиха с 1:0, но на "Маракана" Флуминензе взе своето, макар и трудно. Попаденията отбеляза Йон Ариас. Колумбиецът откри резултата в 76-ата минута, а в 90-ата се разписа от дузпа и реши всичко в полза на Флу.

Малко след първия гол червен картон получи нападателят на домакините Джон Кенеди. За ЛДУ Кито като резерва в последните минути се появи доскорошният футболист на ЦСКА Майкъл Естрада.

Рекопа Судамерикана е еквивалент на Суперкупата на Европа, като противопоставя победителите от последните издания на Копа Либертадорес и Копа Судамерикана.

В състава на Флуминензе личаха имената на Марсело, Филипе Мело, Дъглас Коща и Ренато Аугусто. От славните ветерани като титуляр започна единствено 40-годишният Мело, който остана на терена до почивката.

От самото начало Флуминензе доминираше. Домакините отправиха няколко опасни изстрела, които обаче не доведоха до гол. Опитният Гансо умело дирижираше играта на тима от Рио де Жанейро, а гостите разчитаха на епизодични контраатаки.

След почивката ЛДУ Кито можеше да поведе, но вратарят на Флуминензе Фабио излезе и предотврати сигурен гол. Така се стигна до 76-ата минута, когато Самуел Шавиер центрира и Ариас беше точен с глава за 1:0. Само две минути по-късно Кенеди извърши грубо нарушение срещу защитник на гостите и получи директен червен картон.

Развръзката настъпи в добавеното време. Бранител на ЛДУ Кито фаулира в наказателното поле Ренато Аугусто и реферът посочо бялата точка. Ариас показа здрави нерви и с премерен удар под гредата донесе трофея на Флуминензе.