0

С ериозен расистки скандал разтресе френския футбол, а главно действащо лице в него е треньорът ПСЖ Кристоф Галтие.

56-годишният специалист бе обвинен от бивш свой директор, че открито се е възмутил от наличието на прекалено много цветнокожи играчи и мюсюлмани в състава си.

Случката се разиграва в Ница, където Галтие бе треньор в продължение на година преди да получи предложение и да поеме ПСЖ през юли.

Обвинението идва от бившия директор на Ница - Жулиен Фурние, който сподели за смущаващи разговори и мейли от Галтие. Треньорът на няколко пъти директно му заявявал, че е недопустимо съставът на Ница да е изпълнен с цветнокожи и мюсюлмани, като това по думите на Галтие не се е харесвало и на местните хора.

"Той разказа, че като вечерял из елитните ресторанти в града, хората се въмущавали от бройката цветнокожи и мюсюлмани в отбора. Галтие споделяше това мнение, а аз просто не можех да повярвам на какво ставам свидетел. 

Каза ми, че е заварил отбор от сган, в който половината са черни, а другата половина прекарва половината ден в джамията", разказва бившият директор Фурние.

Разкритията доведоха до сериозен скандал, а Кристоф Галтие вече е получил над 5000 съобщения в социалните мрежи, като всички са изпълнени с обиди и заплахи.

Естествено, самият той отрече тези думи и в публикувано от своя адвокат съобщение обяви, че е жертва на неверни обвинения.

Но темата тепърва ще се разплита, защото от ПСЖ започнаха свое разследване по случая, а също така и най-сериозната ултрас групировка на парижани обяви, че следи изкъсо темата и френската столица може да се окаже тясна за Галтие, ако тези негови думи се потвърдят.

Всичко това идва в момент, в който и без това бъдещето на Галтие в Париж не е особено сигурно.

Макар да има Меси, Мбапе и Неймар в състава си, той и ПСЖ отново отпаднаха доста рано от Шампионска лига, а въпреки очертаващата се титла, тя ще дойде след серия неубедителни резултати, а и знаем, че арабските собственици на клуба имат далеч по-големи амбиции от просто печеленото на Лига 1.