0

Г одишното събрание на Байерн Мюнхен завърши с шумни сцени малко след полунощ в четвъртък, като напрежението бе провокирано от спонсорския договор на клуба с Qatar Airways.

Много от членовете на клуба пееха "Хайнер вън!", като показваха открито недоволството си от президента на клуба, и подеха песента "Ние сме Байерн, вие не сте!", както и "Ние сме феновете, които вие не искате".

Бившият президент на Байерн Ули Хьонес напусна подиума с каменно лице и без да каже и дума, след като Хайнер сложи рязко край на срещата.

"Това бе най-лошото събитие в Байерн, което някога съм виждал", каза по-късно Хьонес пред спортното списание "Кикер".

Феновете от дълго време насам са критични към сделката с Катар заради нарушаването на човешките права в страната домакин на световното първенство през 2022 година.

Лидерите на клуба се събраха по-рано през деня и бе съобщено, че 780 членове ще присъстват (заради ограниченията заради коронавирус), което обаче не е представително за членовете на клуба от Мюнхен, които са повече от 290 000.

Хайнер заяви, че Байерн ще изпълни сделката си с Qatar Airways до 2023 година, като все още няма решение за подновяването й. Водещият на събитието Оливер Кан каза, че диалог с Катар е по-добрият вариант от изключването му.

Доста бурно протече годишното събрание на Байерн Мюнхен

 Доста бурно протече годишното събрание на Байерн Мюнхен
БГНЕС

Феновете на баварците открай време са на нож срещу договора с Катар

 Феновете на баварците открай време са на нож срещу договора с Катар
БГНЕС

На изпълнителния директор Оливер Кан на трибуната му бе по-напрегнато отколкото на всеки мач на вратата на баварците, когато беше вратар

Предложение на един от феновете клубът за запази 75 процента от акциите си и да не продава още 5 процента от тях не бе гласувано заради липсва на мнозинство, а събранието приключи с горчива нотка.

Оборотът на германския футболен шампион Байерн Мюнхен през изминалата финансова година е 640 милиона евро, което е рязък спад в сравнение със 750-те милиона преди КОВИД-19 пандемията, обявиха от клуба.

Байерн спечели последните девет титли в германското първенство и цели шест трофея през 2020 година, като наградните фондове и разумното харчене продължават да поддържат финансите на клуба в добро здраве. Това смята президентът на баварците Херберт Хайнер, който изнесе доклада на Общото събрание на акционерите.
 

"Нямаме и цент задължение, собствениците сме на “Алианц Арена” и на тренировъчния център. Байерн Мюнхен е независим и се движи по собствения си път, със собствените си сили. За наше щастие, лудницата не успява да засмуче и нашия клуб.

Виждате какво се случва на други места. Барселона има 1.3 милиарда евро задължения, а финансовата ситуация в Ювентус също е шокираща", каза той.

Барселона всъщност дължи 1.35 милиарда евро, а Ювентус наскоро обяви загуби в размер на повече от 200 милиона евро за 2020/2021.

"Байерн има силен отбор за международната сцена и можем да се гордеем със стандарта, който сме задали. Освен редицата предизвикателства, пандемията откри и възможности. Сигурен съм, че ако се придържаме към ценностите ни, в крайна сметка ще излезем стабилни от ситуацията", добави Хайнер, който е бившия шеф на „Адидас“, компанията с 8,33% от акциите на футболния клуб.