0

М еждународният борд, който отговаря за промяната на правилата на футболната игра, известен като IFAB ще разгледа проблема с губенето на време тази сряда на годишната си среща. Едно от предложенията е спреният часовник да замени сегашното отмерване на времето.

Това е и най-интересната точка, залегнала в програмата - 3.B, която се отнася до проблема, генериран от загубата на чисто игрово време.

Замяната на сегашния часовник със спрял хронометър в стил баскетбол е едно от революционните предложения, които ще са на масата за обсъждане.

Въпреки че звучи почти утопично, има много хора, които искат времето за игра да се спира всеки път, когато топката не е в игра. 

Всъщност не за първи път възниква дебат от такъв мащаб. За  IFAB това не е нещо ново. На Световното първенство ФИФА, чрез своя шеф на реферите Пиерлуиджи Колина, каза, че загубата на ефективно време е въпрос на загриженост за отговорните за футбола. 

Всъщност мярката беше да се удължи продължителността на всяка част, за да се възстановят изгубените секунди или минути – т. Нар. добавено време. 

IFAB е институцията, което отговаря за промените във футболния регламент, ще направи първа консултация между участващите страни, за да знае в каква посока да върви.

Според Times има три предложения, които се разглеждат:, като най-революционното от всички е спиране на часовника.

Тази трета опция е предложена от бившия вицепрезидент на Арсенал Дейвид Дейн, представител на Футболната асоциация на Англия и на Висшата лига. 

„Не казвам, че часовникът трябва да бъде спрян всеки път, когато топката излезе в аут, а за онези инциденти, които причиняват най-много забавяния - празнуване на голове, смени, дузпи, контузии и VAR“, обясни той в Times. 

Тази сряда ще е първото обсъждане. 

Общото събрание през март ще трябва да разреши евентуално изпитание на мярката на по-ниско сиво и тъй като това ще бъде толкова значителна промяна, ще отнеме минимум две години, преди да може да бъде приложено, ако бъде счетено за успешно. 

IFAB се състои от четирите британски футболни асоциации, които имат по един глас (Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия), плюс ФИФА, която има четири, като всяко предложение трябва да има шест гласа "за" от осем.

Сред футболните запалянковци, за които последните промени в играта идват малко отгоре, спирането на часовника ще бележи окончателната промяна, която да превърне футбола в нещо като всяка друга игра с мъртво време - бейзбол, американски футбол, баскетбол и т.н., като някои подозират, че това се прави за намърдването на рекламни клипове в тези периоди, победа на бизнеса над играта.