0

Н яма и минута покой за празненства и всеобща радост в Байерн, наричан в Германия също ФК Холивуд. Скандалите и задкулисните маневри засенчиха и днешното чудодейно спечелване на 11-та поредна шампионска титла на Германия, най-вече благодарение на издънката на фаворита и лидер Борусия Дортмунд (2:2 у дома с Майнц).

Байерн се добра до успеха по най-инфарктния начин – с победен гол на Мусиала в 89-ата мин. В Кьолн.

И когато трябваше да започнат тостовете с пълни чаши, от клуба на „Зебенер Щрасе“ обявиха за уволнението на двама от директорите – някогашните футболни легенди Оливер Кан и Хасан Салихамиджич. И докато Салихамиджич бе във ВИП-ложата на стадиона в Кьолн до президента Хайнер и наследника на Оливер Кан - Ян-Кристиан Дрезен, то на досегашния изпълнителен директор било изрично забранено да пътува с отбора, както и да празнува с момчетата в случай на титла.

Само че в случая с бившия вратар баварците не познаха – Кан въобще не смяташе да пази учтиво мълчание, спазвайки корпоративния етикет.

Той веднага разкри, че е бил третиран от клуба грубо и неуважително, като му е било забранено въобще да пътува с отбора до Кьолн за решителния последен мач. Оливер Кан е популярна медийна личност, а тъй като не се плаши да говори неудобни за другите неща, той може да се превърне в един от острите критици на баварците от екрана след унизителното му отстраняване.

Пред BILD Кан обясни: „Беше ми забранено от клуба да пътувам за мача в Кьолн и да присъствам на празненствата за шампионата". А пред "Скай" той добави: "Това беше най-лошият ден в живота ми - да ми отнемат да празнувам с момчетата!"

Към отбора Кан се обърна в социалните медии. "Невероятно се гордея с вас и това постижение! Бих искал да празнувам с вас“, туитна към отбора 53-годишният бивш вратар, който беше уволнен като главен изпълнителен директор на Мюнхен. 

„За съжаление не мога да бъда с вас днес, защото клубът ми забрани. Очаквам с нетърпение следващия сезон. Ние не само ще бъдем шампиони на Германия за дванадесети път! Нека да ви отпразнуваме!“
Първоначално от Байерн съобщиха, че Кан няма да присъства на мача в Кьолн заради мистериозен „грип“.

За раздялата с „грипозния“ Кан и със спортния директор Хасан Салихамиджич беше съобщено веднага след победата с 2:1 над Кьолн.

Наследникът на Кан е вече избран - 55-годишният Ян-Кристиан Дрезен, нов спортен директор все още не е определен. 

Салихамиджич каза: „Горд съм, че носех спортна отговорност за Байерн почти шест години. Беше хубаво пътуване, което бих искал да продължа, но уважавам решението на Борда. Байерн е над всичко.“

Треньорът Томас Тухел каза малко след края на мача: „Знам за решението от петък, сега то беше обявено в съблекалнята. 

Хасан и Оливер ме убедиха преди няколко седмици, че трябва да останем и в това заедно. Аз също убедих моите помощник-треньори, семействата – все пак двамата бяха до голяма степен отговорни за факта, че всички ние се впуснахме в това приключение и също вярвахме, че можем да го направим. 

Първо трябва да осмисля това. Но то пасва (за Байерн), защото сега, вместо да празнуваме, веднага имаме следващата политическа тема. Но предполагам, че ще продължа по пътя си с Байерн."

Бившият германски национал Дитмар "Диди" Хаман заяви пред "Скай", че не изключва Томас Тухел, който бе привлечен на мястото на уволнение Нагелсман, също да подаде оставка от поста си заради случилото се.

Самият Хаман бе пределно откровен в тв студиото: Кан и Салихамиджич не са заслужили подобно отношение. „Тогава трябва да се запитам кои хора са отговорни. Хасан Салихамиджич и Оливер Кан не заслужаваха това. Можете да си мислите каквото искате за работата на двамата, но това са двама заслужили играчи, а също и ръководители.

И да минат през това минута или пет минути по-късно след спечелването на шампионата е недостойно. И ако Байерн си мисли, че когато Кан и Салихамиджич си тръгнат нещата ще се оправят, нека внимателно да се огледат. Защото това, което направиха днес, не може да бъде надминато по отношение на неуважение.

Вероятно е имало извънредно заседание на надзорния съвет, на което е взето решение. И трябва да кажа, че изобщо не го разбирам. Без значение кой поема сега, Байерн наистина трябва да бъдете внимателни.

Защото това, което правите сега, е недостойно за ФК Байерн. Мисля, че трябва да внимават да не се оставят да бъдат разделени или да се разпаднат, защото това, което направиха с днешното им съобщение, е нахално."

 Решението вече беше взето в петък от надзорния съвет, ръководен от почетния президент Ули Хьонес. В неделя на специална пресконференция около обяд ще бъде предоставена информация за случилото се зад кулисите.