0

Трите европейски гранда, които останаха в Суперлигата – Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, не са се отказали от проекта, с който опитват да конкурират Шампионската лига. Според британския вестник „Дейли Телеграф“ трите клуба ще представят нов вариант на Суперлигата. Очаква се президентът на Ювентус Андреа Аниели да говори пред представили на спортната индустрия в четвъртък и да представи нов формат. Основната промяна в новото предложение е премахване на остро критикуваната идея да има постоянни членове и да няма изпадащи. Вместо това, новата Суперлига ще включва традиционни квалификации от местните първенства.

Суперлигата се разпадна след само 48 часа през април 2021, а УЕФА обяви проекта за „мъртъв“. Шестте английски клуба, които бяха сред основателите, официално се оттеглиха и извиниха, като приеха и глоби от УЕФА.

Според „Дейли Телеграф“ в новия проект е заложено и създаването на нови клубове на места, в които в момента няма такива отбори. Като пример са дадени Люксембург и Дъблин.

Трите клуба очакват решение и на съда на Европейския съюз, към който се обърнаха с жалба срещу монопола на УЕФА в европейския футбол.