0

Р еал Мадрид направи крачка към класиране на четвъртфиналите в Шампионска лига, след като победи с 1:0 като гост РБ Лайпциг в първия осминафинален двубой от турнира. На „Ред Бул Арена“ попадението реализира Браим Диас, а срещата бе белязана от спорно отменен гол за немците още в първите секунди. Нито едно от повторенията не убеди за взетото решение. Андрий Лунин се превърна в герой за „кралете“, след като направи няколко ключови спасявания в двубоя.

РБ Лайпциг вкара гол още във 2-ата минута, но попадението странно не бе зачетено заради засада, която предизвика редица полемики. Давид Раум центрира от корнер в наказателното поле на Реал, Лунин излезе и боксира топката, но не се справи по най-убедителния начин. След това Шавер Шлагер стреля, Родриго покри засадата, а Бенямин Шешко вкара топката в опразнената врата. Страничният съдия маркира засада, а ВАР потвърди решението му, въпреки че останаха много сериозни съмнения относно редовността на съдийското решение. 

Домакините организираха много опасна атака в 9-ата минута. Дани Олмо пусна отличен извеждащ пас към Шешко, който изскочи сам срещу Лунин и стреля, но вратарят на Реал Мадрид се намеси и спаси. 

Малко след това съдията Ирфан Пелто отново бе в центъра на вниманието като не отсъди нарушение на Дани Карвахал срещу Шави Симонс, а мнозина рефери биха показали жълт картон в тази ситуация. Арбитърът от Босна и Херцеговина изобщо не маркира нарушението. 

Реал Мадрид поведе с 1:0 в 49-ата минута. Диас премина през двама футболисти на Лайпциг, след което с много хубав диагонален удар вкара топката във вратата на Гулачи.  

Андрий Лунин направи двойно спасяване в 51-ата минута. Бенямин Хенрикс подаде към Дани Олмо, който стреля, но вратаря успя да спаси. След това Бенямин Шешко стреля при добавката, но Лунин отново се намеси.

Десетина минути по-късно Реал М направи сериозен пропуск. Вили Орбан допусна груба грешка в своята половина и загуби топката, което позволи на "кралете" да организират бърза контраатака. Винисиус подаде към Родриго, който получи топката на много добра позиция в наказателното поле на домакините, но стреля неточно в аут. 

Реал Мадрид бе много близо до това да вкара втори гол в 72-ата минута. Браим Диас подаде към Винисиус, който навлезе в наказателното поле и стреля покрай Петер Гулачи, но топката срещна левия страничен стълб на вратата на РБ Лайпциг. 

Шави Симонс изненада Лунин със силен удар в 81-ата минута, но украинският вратар на Реал Мадрид отново се намеси впечатляващо и изби в корнер. 

Само секунди по-късно Лайпциг можеше да изравни резултата. Домакините организираха много бърза контраатака. Бенямин Шешко бе изведен на отлична позиция сам срещу Лунин и стреля, но вратарят на Реал отново беше на висота и изби в корнер. 

В четвъртата минута на добавеното време на мача Камавинга намери Хоселу в наказателното поле на Лайпциг, а той стреля веднага от движение, но неточно в аут. 

Така Реал Мадрид взе минимален аванс преди реванша на "Сантиаго Бернабеу", който е на 6 март.