0

С гол на бразилеца Винисиус в 59-ата минута Реал Мадрид победи с 1:0 Ливърпул на „Стад дьо Франс“ в Париж и за рекорден 14-ти път спечели Шампионската лига (предишната Купа на европейските шампиони). 

Куриозното е, че отборът на вечния късметлия Карло Анчелоти победи само с един точен удар във вратата на съперника от общо 3 изстрела за целия мач. Футболистите на Ливърпул стреляха 23 пъти, а 9-те им удара в рамката на вратата бяха отразени от непреодолимия белгийски великан Тибо Куртоа. Именно неговите подвизи в ключови моменти на мача му донесоха признанието за Най-добър играч на финала.

Мачът, започнал с 37-минутно закъснение заради хаос при влизането на феновете на Ливърпул на стадиона, донесе първата сериозна голова ситуация пред вратата на „кралския клуб“ в 21-ата мин., когато Мане стреля, а вратарят Куртоа по чудо изби.

Малко преди почивката пък Бензема вкара топката в мрежата на „червените“, но френският рефер Тюрпен не зачете попадение след консултация с видеото.

В 59-ата мин. Играчите на Ливърпул допуснаха халфа на „белите“ Валверде да набере скорост отдясно и да се прицели с кинжално ниско подаване, с което препарира защитниците пред Алисон и позволи на Винисиус да закове 1:0 в мрежата.

Това е втора голяма титла за "кралския клуб" този сезон след първото място в испанската Ла Лига. Капитанът на Реал Карим Бензема почти сигурно ще бъде избран за носител на "Златната топка" на "Франс футбол".

Футболистите и треньорите на испанския клуб показаха класа и джентълменство при награждаването, като направиха шпалир и аплодираха победените си съперници, които взеха утешителните си медали и само минаха покрай сребърната купа с големите уши.