0

Р екордите са постоянен спътник на футбола, но повечето от тях звучат като суха статистика – с най-много мачове, с най-много голове и подобни. Затова тук няма да говорим за 91-те гола на Лео Меси (№1 по резултатност в календарната година) или за 111-те попадения на Кристиано Роналдо, с които португалецът е лидер при националните отбори. Вместо това сме подбрали най-любопитните и куриозни постижения, който официално са вписани в книгата на Гинес.

Икер Касияс - най-много голове от центъра на терена в рамките на минута

В интерес на истината, този рекорд не е постигнат в игрова обставовка, а на специален конкурс. През 2011 г. легендарният испански вратар се съгласява да участва в надпреварата организирана от китайска телевизия. В рамките на 60 секунди Касияс успява да прати топката във вратата 11 пъти, стреляйки от централната линия.

Дейвид Сиймън - вратар уловил топка, падаща от най-голяма височина

Стражът на Арсенал и Англия вероятно е по-популярен с гафовете, но в този случай се справя на топ ниво. Сиймън успява да укроти топка падаща от 102,5 метра, при което тя развива скорост от 137 километра в час.

Райън Сесеньон - най-бързо уцелване на страничните греди плюс горната

Подобно на рекорда на Касияс и този не е поставен в игрови условия, но това не омаловажава постижението на младия британец. Сесеньон се нуждае само от 7,75  секунди, за да уцели трите греди с удари извън наказателното поле.

Едерсон - най-далеч изритана топка

Още като дете бразилецът е пословичен с изключително силния си удар, а докато играе в Португалия редовно печели басове, че може да прехвърли с топката козирката на стадиона. Най-доброто му постижение е да я прати на 75,35 метра – с 5,5 метра в повече от световния рекорд.

Джейми Реднап - поемане на крак на топка, падаща от най-голяма височина

Бившият халф на Ливърпул и Тотнъм може да се похвали, че е „пенсионирал“ рекорд на Лео Меси. Реднап укротява топка падаща от 18,59, метра докато постижението на Лео е от 17,98 метра/

Делле Али - най-много „мрежички“ за 30 секунди

В добрите му дни малцина можеха да се опрат на офанзивния халф. През 2017 г., докато още беше в Тотнъм, той успя да прекара 8 пъти топката в рамките на половин минута между краката на съотборника си Жорж-Кевин Н'Куду, който му служеше в ролята на спаринг-манекен.

Роберт Левандовски - четворен удар за 90 минути

Полският нападател е единственият човек в света, успял да счупи 4 рекорда в Бундеслигата за един мач. В него той записва най-бързия хеттрик (3 минути и 22 секунди), най-бързите 4 (5 минути и 42 секунди) и 5 гола (8 минути и 59 секунди) и като логично следствие най-много голове  за 90 минути в Бундеслигата. Постижението му е екипа на Байерн срещу Волфсбург през 2015 г.

Цялата статия - в днешния брой на "Мач Телеграф"