0

По материал на BBC

Феномен. Магьосник. Най-великият. Последното остава въпрос на мнение, но не може да се спори, че Лионел Меси е един от най-великите футболисти, играли тази игра. На 30 октомври 36-годишният нападател спечели осмата си „Златна топка“ - с три повече от всеки друг играч - и продължава да поставя рекорди, които може би никога няма да бъдат счупени. Меси изведе Аржентина до славата на световната купа в Катар през декември, преди да прекрати 20-годишната си кариера в европейския футбол с Барселона и да се присъедини през юли към клуба от Мейджър лийг сокър Интер Маями в Америка. Тъй като той продължава да блести - за клуба и страната си - разглеждаме някои от важните моменти и рекорди, които Меси е поставил през годините

Най-много награди „Златна топка“ - осем

Не беше изненада, когато Меси беше обявен за носител на „Златната топка“ при мъжете - наградата за най-добър футболист в света за сезон 2022-23 г. Вдъхновяващата му роля, с която помогна на Аржентина да спечели световната купа за първи път от 1986 г. насам, почти гарантираше, че той ще увеличи рекорда си по спечелени награди на осем - въпреки всички усилия на плодотворния нападател на Манчестър Сити Ерлинг Холанд.

Кристиано Роналдо, който в момента се подвизава в Саудитска Арабия, е най-близкият съперник на Меси с пет, но на 38 години и дори не е номиниран в краткия списък от 30 души, е трудно да се види, че португалският нападател ще оспори успеха на Меси. Доминацията на Меси и Роналдо за „Златната топка“ е толкова голяма, че единствените други двама предишни носители, които все още играят, са хърватинът Лука Модрич и французинът Карим Бензема. Тъй като и двамата са вече на 30 години, нямат шанс да се доближат до рекорда.

Холанд, халфът на Реал Мадрид и Англия Джуд Белингам, нападателят на Реал и Бразилия Винисиус Жуниор и дори нападателят на Байерн и Англия Хари Кейн ще се радват на шансовете си да се включат в микса в бъдеще, но ще мине много време, преди някой да се доближи до Меси.

Най-много голове в един сезон в Ла Лига - 50

Невъзможно е да се каже кога този впечатляващ резултат ще бъде задминат, но историята подсказва, че това може да стане след известно време. 50-те гола на Меси в 37 участия за Барселона през 2011-2012 г. са не само рекорд в Ла Лига, но и най-много за един сезон, отбелязани от играч в една от петте най-големи лиги в Европа от създаването на Висшата лига през 1992-1993 г. насам. От учредяването на Ла Лига през 1929 г. само трима играчи са отбелязвали по 40 гола. Меси и Кристиано Роналдо успяха да го направят два пъти, а Луис Суарес - преди седем години, когато за последен път бе достигната тази граница.

Целия текст четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"