0

Б ившият английски национален защитник Тери Феник, който имаше неблагодарната задача да пази Диего Марадона на 1/4-финала с бъдещия световен шампион през 1986 г., прокле глупостта си, заради която загуби над 8 милиона евро. 

Феник цял мач риташе дон Диего на ст. „Ацтека“, набиваше му лакти така, че в един момент при 0:0, когато докторите отново влязоха на терена, аржентинският №10 предупреди с красноречиви жестове с ръка англичанина да престане с балтиите, за да не му се случи нещо.

И то се случи - разгневеният Марадона се погрижи да остави незабравими спомени на Феник и съотборниците му в онзи мач: първо с гола с „Божията ръка“, а след това с „гола на столетието“, когато навърза половината английски отбор, за да вкара елегантно за 2:0.

Сега Тери Феник си призна, че след загубата самият дон Диего е поискал да си разменят фланелките именно с него, но той с възмущение отказал на аржентинеца. В крайна сметка Марадона си смени синята фланелка Le Coq Sportif с халфа Стивън Ходж. Той наскоро я даде за търг, при който колекционерският сувенир бе продаден за 8,4 милиона евро.

Които можеха да бъдат за Тери Феник. Тогавашният играч на Куинс Парк Рейнджърс разкри историята в своята книга „Историята на фланелката от 7 милиона паунда“, излязла тази седмица.

За споменатата сцена Феник обясни, че в онзи момент е бил в шок от случилото се на терена. „Марадона дойде при мен след мача, за да си разменим фланелките, но бях съсипан, много разстроен и деморализиран. Бяхме аут от Световното първенство заради една ръка. Аз бях единственият, който преследваше рефера до центъра, оспорвайки гола“, каза той, за да стане ясно, че в нито един момент не му е минавало през ума да вземе фланелката на този, който в крайна сметка изхвърли Англия от световното.

За разлика от него Ходж запази фланелката, която в крайна сметка се превърна в най-скъпия спортен сувенир, разиграван някога на търг.

Според Феник неговият съотборник никога не е възнамерявал да продаде тениската, но наскоро промени решението си.