0

В завършилото преди дни Европейско първенство по футбол в Германия наред със световноизвестните звезди от европейски национални отбори изгряха звездите и на някои дебютанти. Някои от които едва ли все още даже бяха използвали бръснач за рехавата си юношеска брада.

Един от тези футболисти, направил своя звезден дебют, който със сигурност вече е на прицела на спортните мениджъри, е звездата на Испания Ламин Ямал. Неслучайно след края на европейското той беше избран за най-добър играч на „Евро 2024“. Перлата на Барселона, както беше наречен Ямал, прави своя дебют за националния отбор на „Ла Фурия Роха“ през лятото на 2023 г., когато е само на 16 години и 57 дни.

Ламин Ямал Насрауи Ебана, както са пълните му имена, е роден на 13 юли 2007 г. в Есплугес дьо Лобрегат, провинция Барселона. Родителите му са африкански бежанци. Майка му, която е от Екваториална Гвинея, и баща му, който е от Мароко, преминават пеш през пустинята Сахара и през морето се установяват в Испания, където се представят за бежанци от диктаторския режим и Гражданската война в Либерия. На следващата година вече в Испания се ражда малкият Ламин, който си е чистокръвен испански гражданин. От малък той се увлича по футбола и среща подкрепата за родителите си, които го записват да тренира в отбора на град Матаро.

Съгледвачи

Подобно и на други таланти, произхождащи от бедни семейства, Ямал усвоява тънкостите на футболната игра от улицата, където по цял ден гони топката с връстниците си, преди да бъде записан да тренира. Талантът на младежа от африкански произход е забелязан от съгледвачите на гранда „Барселона“ и през 2014 г. едва седемгодишен Ламин е привлечен в юношеския състав на тима. Там той играе девет години, след което за кратко минава през „Б“ отбора на „Барса“. И два месеца след като навършва 16 години мечтата на младежа се сбъдва и той вече е част от мъжкия отбор на гранда. В който отбор за една година той изиграва 38 мача и вкарва 5 гола. Което за този отбор и за такова силно първенство като испанската „Ла Лига“ си е повече от прекрасно постижение. Наред с това още от 2021 г. Ямал е част и от националния отбор на страната. В юношеските формации в периода 2021-2023 г. той изиграва 31 мача и вкарва 12 гола. От 2023 г. Ламин Ямал вече е част от националния отбор на страната. Там има изиграни 13 гола и вкарани 3 гола.

Титли

Младият футболист има не една и две титли, започващи с „най-млад“: най-младият дебютант и голмайстор в историята на испанския национален отбор - на 16 години и 57 дни; най-младият титуляр на Испания – 16 години и 62 дни; най-младият голмайстор в историята на испанската лига – 16 години и 87 дни; най-младият, участвал в „Ел Класико“. И още: най-младият голмайстор в турнира за Суперкупата на Испания; най-младият голмайстор с асистенция в Шампионската лига на УЕФА; най-младият участник и голмайстор в историята на европейските първенства – 16 години и 362 дни.

Тъй като баща му е мароканец, Ламин Ямал може спокойно да играе и в националния отбор на Мароко. Самият той споделя в интервюта, че много харесва и обича Мароко, но Испания е неговата родина, той и родителите му дължат много на тази страна и нейния народ и затова той се чувства щастлив и горд да носи червената фланелка на „Ла Фурия Роха“ и да слуша националния химн на своята родина.

Турнир

Далече от Испания, в националния отбор на Сенегал играе едно друго младо дарование и неговото име е Амара Диуф. Той е роден в Пикине в предградията на столицата Дакар и подобно на Ямал от дете гони парцалените топки по мръсните улици на предградието. Младежът е забелязан по време на един турнир и е приет да тренира в „Генерасион Фут“. Звездата му изгрява през 2023 г., когато по време на Кралския футболен турнир в Мароко неговият отбор елиминира великия „Реал Мадрид“, а 19-годишният младеж блести над всички останали. След края на турнира става ясно, че Диуф вече е спазарен за играч на френския „Мец“ веднага след като навърши 22 години, което е възрастта на пълнолетие в Сенегал.

Амара Диуф

 Амара Диуф
АП/БТА

По това време младият африканец е участник в юношеския национален отбор на Сенегал, а през август 2023 г. е поканен и в мъжкия национален отбор на родината си. Своя дебют там той прави срещу Руанда в квалификациите за Купата на африканските нации. Така се превръща в най-младия сенегалски футболист, дебютирал за мъжкия национален отбор, само на 15 години и 94 дни. Футболните специалисти прогнозират, че в следващите години Амара Диуф ще се превърне в едно от имената легенди в световния футбол.

Рекорд

Може да звучи изненадващо, но със своите 15 години и 3 месеца Диуф не е най-младият дебютант, участвал в официален международен футболен мач. Рекордът тук се държи от един неизвестен за повечето футболни запалянковци, че и специалисти футболист. Името му е Лукас Кнехт. Той е защитник и дебютира за тима на Северните Мариански острови, когато е само на 14 години и 2 дни. Истинско хлапе сред мъжете. След този свой дебют Кнехт играе за колежански отбори в Нова Зеландия и Югозападния държавен университет в Джорджия, САЩ. А след като завършва образованието си, Лукас Кнехт играе известно време за третодивизионния германски отбор „Оснабрюк“. Кариерата му на футболист обаче е повече от несполучлива и направо отчайваща.

На второ място след Кнехт в същата класация стои Аун Кяун Тун от Мианмар, който дебютира с националния отбор на своята родина на 14 години и 93 дни. Той обаче държи рекорда за най-млад голмайстор в международна среща. Челната тройка завършва с Муса Латунджи, който дебютира с отбора на Бенин, когато е на 14 години и 157 дни.

Някои от най-големите футболни звезди също дебютират доста млади, все още юноши в националните гарнитури на своите държави. Сред тях е и Едсон Аранчис до Насименто – Пеле. Краля на футбола започва кариерата си в отбора на „Сантош“, когато е 15-годишен. На 16 години става голмайстор на бразилски шампионат и е включен в националния тим на Бразилия. Още ненавършил 18 години, той става световен шампион от първенството в Швеция. За разлика от Пеле другата велика звезда на Бразилия, Мане Гаринча, е включен в националния отбор доста късно, когато той вече е навършил 25 години.

* Следващата седмица - кои са белобрадите старчета във футбола!