0

Р езервата Воут Вегхорст вкара през второто полувреме и Нидерландия преодоля гол пасив за победа с 2:1 срещу Република Ирландия в мач от група В на европейските квалификации по футбол. Така "лалетата" останаха равни на второто място с националния отбор на Гърция, който спечели лесна победа с 5:0 срещу Гибралтар като домакин.

Ирландците поведоха след едва четири минути игра, когато Адам Айда реализира дузпа. Капитанът Върджил ван Дайк направи нарушение с ръка в наказателното поле след опит за изчистване на топката от ъглов удар и домакините поведоха с точния удар на Айда.

Ирландците бяха много близо до второ попадение в 13-ата минута, но Шейн Дъфи пропусна от близко разстояние с глава. Нидерландците пък създадоха първото си положение пет минути по-късно, когато Дензел Дъмфрийс бе съборен в наказателното поле. Коуди Гакпо застана пред дузпата и преодоля стража на ирландците за 1:1.

Дониел Мален направи два пропуска за "лалетата" до края на първото полувреме, а на почивката в игра се появи Вегхорст. В 56-ата минута той отклони удар с глава на Дъмфрийс към вратата и отбеляза победния гол.

Дъмфрийс асистира за трите гола на Нидерландия срещу Гърция в Айндховен миналата седмица и днес отново бе с ключови отигравания за двете попадения във вратата на домакините. Те пък останаха четвърти в групата с едва три точки и няма да играят на европейското първенство догодина.

Константинос Мавропанос и Йоргос Масурас вкараха по два гола за победата на Гърция с 5:0 срещу Гибралтар, а Димитриос Пелкас отбеляза първото попадение в началото на мача. С това шампионите от 2004 останаха с равни точки с Нидерландия, но в същото време са и с мач повече. Категоричен лидер с шест точки повече е отборът на Франция.

Албания оглави еднолично група Е на евроквалификациите, след като спечели ключова победа с 2:1 срещу Полша като домакин. Албанците са с десет точки и по две повече от Чехия и Полша, а поляците изостават на четвърта позиция с четири пункта от първото място.

Ясир Асани вкара в 37-та минута за Албания и Мирлинд Даку оформи крайния резултат в Тирана. Молдова пък се наложи с 1:0 над опашкаря Фарьорски острови след попадение на Вадим Рацъ в началото на второто полувреме. 

Словения победи с 4:0 Сан Марино с голове на Жан Випотник, Ян Млакар, Санди Ловрич и Жан Карничник, за да заеме първото място в група Н на квалификациите. Словенците са с 13 точки и са равни с отбора на Дания, който вчера свали Финландия от върха с победа с 1:0 като гост. Точен за успеха бе Пиер-Емил Хьойберг в 86-ата минута.

Финландците заемат третото място с точка пасив, какъвто е и активът на Казахстан след минимално 1:0 срещу Северна Ирландия. Голът падна в 27-та минута и бе дело на Максим Самородов.

Източник БТА