0

Е вропейската футболна централа (УЕФА) и "Амoри Груп", собственик на медийните компании списание "Франс Футбол" и вестник "Екип", обявиха партньорството си за съвместно организиране на прочутата награда "Златната топка" от следващата 2024 година.

Връчвана ежегодно от "Франс Футбол" от 1956 година насам, "Златната топка" е най-престижното отличие, което един футболист може да получи като признание за изключителни постижения и талант.

Като част от споразумението, Groupe Amaury остава собственик на марката "Златната топка" и ще продължи да наблюдава системата на гласуване, която остава непроменена и независима. 

УЕФА ще допринася с футболен опит, пазар за глобалните търговски права и ще организира годишната церемония по връчването на наградите. Между 2010 r 2015 г. световната футболна централа ФИФА бе партньор за "Златната топка".

От 2024 г., вече с УЕФА в играта, две нови награди ще допълнят ежегодната програма - треньор на годината при мъжете и при жените, което ще бъде признание за безценния принос на треньорите към успехите на терена. 

Досегашните награди ще продължат да се връчват – освен "Златната топка" при мъжете и при жените, също призът "Копа" (за най-добър млад футболист до 21 години), трофея "Яшин" (за най-добър вратар), „Герд Мюлер“ (за голмайстор в предишния сезон), наградата за клуб на сезона при мъжете и при жените и наградата "Сократес" (за хуманитарни дейности).

Обединяването на наградите означава край на наградите на УЕФА, раздавани през август всяка година, с изключение на наградата на президента, която все още ще се връчва заедно с жребиите за Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите. 

Отличията за най-добрия играч във всяко от клубните състезания на УЕФА ще продължат да се връчват и ще се обявяват до дни след финала на всеки турнир.

Партньорството между двете организации допълнително утвърждава историческите връзки между УЕФА и "Амoри Груп", които датират от повече от половин век, когато "Екип" допринася за идеята за създаването на Купата на Европейските клубни шампиони, която се превръща във водещото световно клубно състезание - Шампионската лига на УЕФА, завършва официалното съобщение от Европейската футболна федерация.

Източник: БТА