0

Н яма как да се защитаваш срещу Флориан Вирц. Това признание на треньора на Фрайбург Кристиан Щрайх е повече от награда за лидера на Байер.

Само на 21 години роденият на 20 километра от Леверкузен халф е моторът в състава на новия германски шампион, дръзнал да се изпречка на Байерн и да прекъсне 11-годишната му хегемония в Бундеслигата. Логично цената на играча скочи до небесата и той вече е оценяван на 150 милиона евро. Затова и най-горещата тема сред феновете е дали ще продължи да играе в отбора.

Неговият баща Ханс-Йоаким още през февруари каза: „Флориан има договор до 2027. Горе-долу толкова и ще остане в Байер. Трябва да изчакаме следващите две години и ще видим“. Вирц старши има право да говори за бъдещето не само като родител, но и като мениджър на сина си. Самият той е бивш футболист, а сега председател на аматьорския Грюн-Вайс Брувайлер.

Семейство

Флориан е голямата звезда в семейството, но не и единствената. Неговата по-голяма сестра Юлиане, която през август ще навърши 23, също играе футбол на високо ниво. До лятото на 2023-а тя беше част от женския отбор на Байер, но се премести във Вердер, който този сезон завърши на 7-мо място в женската Бундеслига.

„Брат ми винаги е бил едно цяло с топката. От съвсем малко момче се разбираше отлично с нея. Виждахме го, когато играеше срещу мен или когато двамата просто си подавахме. Забележете как гледа топката. Голям талант е, но и работи много. Ясно беше, че Флори ще успее във футбола“, каза за новата звезда на Германия кака Юлиане.

Именно тя, татко Ханс-Йокаим, мама Карин, а вече и гаджето Алия са най-верните му и отдадени фенове. „За Флори е важно да сме до него на стадиона, да гледаме мачовете му. С нас той може да бъде себе си, а не футболистът, в когото всички са вперили поглед. Късметлия е да има толкова сплотено семейство, да знае, че каквото и да направи на терена, продължава да бъде син и брат“, казва още Юлиане.

Изгря звезда

През 2010-а, когото e на 7, Вирц започва да тренира в школата на Кьолн. Минава през всички нива, за да стигне до трансфер в Байер през януари 2020-а. Тогава „Кьолнер Експрес“ пише: „Най-добрият халф, излязъл от клуба през последните 30 години“.

Германия пък научи за него на 18 май 2020 година, когато тогавашният треньор на Байер Петер Бос го хвърли титуляр в тежкото гостуване на Вердер – знаков първи мач след прекъсването на Бундеслигата заради пандемията от коронавирус. На 17 години и 15 дни Вирц подобри рекорда на Кай Хаверц за най-млад дебютант с екипа на Байер. Двамата имаха възможността да играят рамо до рамо няколко месеца, преди Хаверц да премине в Челси през септември. „Кай е модел за подражание. Даде ми някои ценни съвети, учех се от него него по време на тренировките. Удивително е как поема топката“, заяви в интервю за клубното списание Вирц година след дебюта си.

Сега той също е идол на подрастващите. Този сезон именно Флориан е голямата звезда на Байер с 18 гола и 20 асистенции във всички турнири.

Искам №10

Дни след старта на изминалия сезон от Леверкузен излязоха със следното официално съобщение: „Вирц ще играе с нов номер. Самият той помоли за №10, след като Керем Демирбай премина в Галатасарай. Това винаги е била неговата мечта“. Десетката е знакова в историята на световния футбол, носили са я Пеле, Диего Марадона и Лионел Меси. Тя определено тежи, но младият футболист вече показа, че може да се справи с отговорността.

„Още при дебюта през 2020-а беше ясно, че техниката е неговото поразяващо оръжие. Има безупречно първо докосване, което поставя съперниците пред дилема – или да оставят младия играч да премине покрай тях, или да се хвърлят в сблъсък, рискувайки да станат за смях“, пише за новата голяма звезда на Байер сайтът bundesliga.de.

Сега всички погледи са вперени в лидера на шампионите, защото предстои европейското първенство, на което Германия е домакин. От него се очаква да поведе окаяния в последните години Бундестим към първа титла от 1996 г. Той вече записа името си в историята, след като отбеляза най-бързия гол в историята на Германия. Направи го в 7-ата секунда на контролата срещу Франция (2:0) на 24 март тази година.

Съчинение

Да играе футбол била детската му мечта. „Когато навърших 18, мама ми показа съчинение от основното училище. Трябвало да опишем какви искаме да станем. На моя лист имаше само едно изречение: „Искам да бъда футболист“. Ритах всичко около себе си – топки, балони и какво ли още не.

Той вече е изпълнил част от мечтите си, макар на 21 да е все още в началото на футболния си път. „Титла, купа, европейски трофей. Искам всичко с Байер“, заяви през 2021-а халфът. Тази година почти му се получи, след като неговият отбор изпрати зашеметяващ сезон с едва една загуба в 53 мача, за да стане шампион на Германия и да спечели Купата на страната. Требълът обаче убягна след загубения финал в Лига Европа от Аталанта.