0

У тре от 18:00 часа с мача Камерун – Буркина Фасо най-после трябва да стартира най-изстрадалото издание в турнира за Купата на Африка. Надпреварата вече два два пъти бе отлагана заради кризата с коронавируса, първо през 2020, а после и през 2021 г. Всъщност, организационната неразбория започна още преди пандемията, пише в днешния си брой в. "Мач Телеграф". Първоначално турнирът трябваше да се проведе в Кот д'Ивоар, но впоследствие бе преместен в Камерун като компенсация за отнетото им домакинство през 2019 г. Сега отново имаше опасения, че страната ще се провали заради размириците в англоговорящите провинции на север, където има силни сепаратистки настроения, но поне засега властите успяват да удържат положението под контрол.

Според регламента 24-те участващи отбора са разделени в 6 групи. За директните елиминации продължават гарантирано първите два тима в тях, както и четирите с най-добри показатели от заелите трето място. Освен действащият носител на трофея Алжир като фаворити в предварителните прогнози са считани Кот д'Ивоар, Египет и Камерун (най-малкото заради домакинския фактор). Друг от традиционно силните отбори като Нигерия претърпя тежък удар, губейки двамата си водещи нападатели. Виктор Осимев е с коронарус, а Еманюел Денис бе спрян с административна хватка от Уотфорд, след като от английския клуб се възползваха от факта, че „суперорлите“ не са изпратили повиквателната му в срок.

Сумарно в турнира участват 100 футболисти от водещите 5 първенства на Европа. С най-много представители е Висшата лига на Англия – 34. Най-тежко ударен там е Арсенал, който е с 5 представителя, като само 4 клуба (Лийдс, Нюкасъл, Норич и Тотнъм) не пращат свои хора в Камерун. 

Родната Първа лига също има квота в Купата на Африка с 4 футболисти. Двама от тях са от Берое (Стив Фуртадо и Умар Камара), които са в състава на Кабо Верде. Па Конате от Ботев Пловдив е с Гвинея, а Ноа Сундберг от Левски подсилва Гамбия.